Pulshöjande start på skoldagen

Högstadieelever som frivilligt väljer bort sovmorgonen för att köra pulsträning? Jo, de finns. Idrottsläraren Lars Carlssons mål är att göra det obligatoriskt, åtminstone i en försöksklass till hösten.

Sedan vårterminens start har högstadieelever på Storsjöskolan haft möjlighet att delta i pulsträning innan lektionen börjar på måndagsmorgonen. Under ledning av idrottsläraren Lars Carlsson får de i ungefär en halvtimma utföra enkla övningar till musik.

Varje elev har sitt eget kalibrerade pulsband. Målet är inte att ta i så att svetten sprutar, utan att ligga i grön zon (70-80 % av maxpuls) under totalt 20 minuter, vilket är optimalt inför dagens lektioner.

– Det finns så mycket forskning som visar hur detta påverkar kunskapsinhämtning positivt, hur pulsträning öppnar upp i hjärnan och har synbar effekt i vissa ämnen som till exempel matte. Det bidrar också till mer lugn och ro i klassrummet, säger Lars.

Hjärnforskaren Martin Ingvar är en av dem som har inspirerat Lars till att vilja prova pulsträning i praktiken. Denna termin har han fått lov att använda lite av sin konferenstid för att testa konceptet med frivilliga. Runt 15 elever brukar infinna sig i gympasalen klockan åtta på måndagsmorgonen. En anledning till att de kommer är den positiva inverkan det har på skoldagen.

– Jag märker tydlig skillnad när jag tränat på morgonen. Jag blir piggare under dagen då, säger Alex som annars tränar innebandy ett par gånger i veckan.

– Jag ska ju ändå hit, och det är roligt att träna. Man orkar mer då. Jag kan koncentrera mig bättre på lektionerna när jag tränat på morgonen. Det är lättare att fokusera, det märker jag, säger Julia som på sin fritid rider och ibland går på gym.

– Det är sant att de flesta som kommer till pulsträningen är elever som brukar träna annars också, men jag tror att det skulle funka att göra det med alla elever om de vänjer sig vid det från början och om det är kravlöst och inte betygsgrundande. Mitt mål är att få prova detta som en obligatorisk grej i en försöksklass till hösten för att sedan utvärdera och se om det gör skillnad för skolresultat och lugn och ro i klassrummet, säger Lars.

Text och bild: Mi Edvinsson

 

 

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »