Nätverk Förskoleklass

Många pedagoger som undervisar i F-klass hyser en stark önskan om att få diskutera yrkesrelaterade frågor med andra i samma arbetssituation. Deras gemensamma drivkraft resulterade i våras i ett nytt nätverk. Marieby skola arrangerar snart nästa träff.

När pedagoger som undervisar i förskoleklass i Östersunds kommun träffades vid ett fackligt möte i våras upptäckte de att det fanns ett stort behov av att diskutera även andra arbetsrelaterade saker med kollegor i samma yrkesroll. Två omfattande fortbildningsdagar stod för dörren och i huvudet på Monica Niemi och Maria Wessén, som båda undervisar i F-klass på Fagervallsskolan, började tankarna att snurra. Fortbildningen skulle ge så mycket mer om de fick diskutera föreläsningarna med andra pedagoger efteråt. Då skulle även de som inte kunnat närvara vid fortbildningen få en chans till input. Något måste organiseras!

Fagervallsskolan. Foto: Mi Edvinsson

Maria Wessén och Monica Niemi

Positiv respons

– Vi bjöd in alla F-klasspedagoger till en träff på vår skola. Med inbjudan, som gick via skolornas rektorer, bad vi också om förslag på möjliga diskussionsämnen. På träffen här på Fagervallsskolan diskuterade vi bland annat hur vi gör med inskolning. Jag och Maria berättade också om hur vi organiserar verksamheten i vår förskoleklass, berättar Monica Niemi.

Till denna första nätverksträff kom nästan 20 pedagoger. Även Fagervallsskolans förra rektor Jan Colm, som för närvarande arbetar som verksamhetschef på Barn- och utbildningsförvaltningen, kom dit.

– Det är mycket positivt! Det är viktigt att även förskoleklassens pedagoger får möjlighet att diskutera vardagsverksamhet med varandra och sprida idéer kollegor emellan, säger Jan Colm.

Stort behov

Ett angeläget diskussionsämne för pedagogerna var det nya kapitlet om förskoleklassen i läroplanen. Enligt Monica finns det ett stort driv bland pedagogerna för att jobba tillsammans med just detta.

– Vi behöver tänka kring detta tillsammans, inte minst för att få likvärdighet i kommunen. Många som undervisar i F-klass är dessutom alldeles ensamma i sin yrkeskategori på sin skola och har ingen att diskutera detta med. Det finns ett mycket stort behov av ett nätverk, säger, Monica.

Oktoberträff

Marieby skola har tagit över stafettpinnen och anordnar nästa träff som äger rum 11 oktober klockan 17-19. Med anknytning till de nya skrivningarna i Läroplanen kommer Karin Sundström under kvällen visa hur hon arbetar med handdockor i undervisningen. Pedagoger som kommer till träffen uppmanas också att ta med sig läromedel/böcker/material som de tror att andra kan ha nytta av och som kan inbjuda till pedagogiska samtal.

– Den som missade förra träffen kan ansluta sig till den nya gruppen Nätverk Förskoleklass i Outlook där information och anteckningar från förra träffen finns, säger Monica.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »