Från kaos till fungerande grupp

Oj! Är det redan den 7 december? Det är säkert två månader sedan Mi frågade oss om vi ville skriva ett inlägg i Språkbloggen – och vi tänkte, att ja… det kan vi ju absolut göra, det är länge dit och idéer har vi ju redan….
Nu sitter vi här på kvällen den 7 december, med ett delat Pages-dokument mitt i slutklämmen bestående av uppgifter som lämnas in i sista stund, bedömning, betygsättning, trötta elever och urlakade lärare som är i stort behov av lov.

Kaotisk början förvandlas till lugn

Sååå, vad vill vi berätta om? Vi båda har SvA-undervisning på Parkskolan i åk 6, 8 och 9. Det är ett underbart uppdrag som vi tycker fantastiskt mycket om, men ibland känns det som ett helt omöjligt uppdrag… Som i höstas när våra nya 6:or kom till skolan. Gruppen var ju så stor, nya kom varje dag, och snart hade vi inte ens bänkar och stolar till alla.

Planeringen sprack dag för dag. Nödlösningar för varje lektionspass. Den ständigt ökande gruppen började bli turbulent. Vi kom inte igång utan ägnade lektion på lektion till att hindra konflikter och handgemäng. Efter ett antal desperata försök att bedriva faktisk undervisning, delade vi den stora gruppen med underbara ungar i två och något hände. Tillsammans fann vi lugn, och tilltron på undervisning kom tillbaka. Här kunde vi skapa något. Vi insåg att vi hade eleverna MED oss. ”Nu kör vi!” tänkte vi och bokade in höstens projekt.

Foto: Sandra & Britta

Kulturprojekt berikar

Vi har för vana att blanda in kulturprojekt i SvA- undervisningen. Det berikar och bygger många broar. Denna gång fick vi erbjudande om att jobba med kartografi och projektet ”You are here”. Vi pratade kartor, gränser, länder, städer, ja till och med sminkkartor. Men kanske viktigast av allt: Livet och ”här är jag” och ”vem är jag”. Vi tittade på bilder och film där hela världskartan fanns med genom olika konstnärer – de samtal och det engagemang som följde på detta är något som vi alltid försöker skapa i rummet med många olika modersmål och väldigt olika förmåga att tala sitt andraspråk.

Till slut var det dags att bjuda in Lotten som var projektledare. En heldag i bildsalen, och det skapades kartor och livsrum på alla möjliga sätt och vis. Allt från ”mitt rum” i kartong med säng, tavlor och gardiner till Jämtkraft Arena med gräs och läktare och ett gigantisk berg av kartor. Alla olika material användes: Papper, garn, blommor, blad, löv och massor av lim, färg och glitter. Helt plötsligt hade vi en grupp som kunde finnas i samma klassrum som helgrupp, samarbeta, fungera och framförallt ha kul tillsammans. Med detta i ryggen stärktes känslan av Gunde Svans visa ord ”Ingenting är omöjligt”.

Estetiskt arbete boostar eleverna

Det finns så många fördelar med att bryta ordinarie undervisning för någon form av praktiskt/ estetiskt arbete. Språket arbetar vi såklart med hela tiden, och språkutveckling genomsyrade detta projekt också. Det kommer så många andra typer av frågeställningar när vi lämnar det vanliga klassrummet med penna, block och chromebook. Vi fick glädjen att se några av eleverna som tidigare ofta hamnade i konflikt, och som tydligt signalerade låg självkänsla i klassrummet, verkligen glänsa Foto: Sandra & Brittahär ute i bildsalen. Den glädje och stolthet de visade när deras ”livsrum” presenterades för gruppen har vi svårt att få till inom den ordinarie SvA-undervisningen (även om vi försöker), och vi tror att den boosten bär eleverna med sig – kanske hela livet.

Med denna möjlighet, detta projekt, tillsammans med envishet och tålamod sitter vi idag med en SvA- grupp i åk 6 där vi kan genomföra den undervisning som det i början av hösten fanns en plan för. Den planering som ständigt raserades bit för bit de första dagarna med gruppen. Rollerna i gruppen börjar sätta sig och nästa utmaning genomfördes. Nationella proven. Det som i slutet av augusti kändes som en omöjlighet, kändes nu som en möjlighet då vi fick se kunskap och fantastiska förmågor visa sig i muntliga redogörelser och samtal.

Terminen närmar sig sitt slut och vi ser fram emot ledighet, det kan vi inte sticka under stol med. Det har varit en tuff höst MEN det finns även en längtan att dra igång en vårtermin med nya utmaningar, synliggöranden och framförallt våra ljuvliga SvA-elever!

Britta Christensson & Sandra Göransson, Parkskolan

Om du vill se filmen från den kreativa dagen med Lotten så finns den på denna adress: https://youtu.be/QJbwIOV2C2A

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »