Nu boostar vi fritids igen!

Fritidspedagogerna på Tavelbäcksskolan och Lillsjöskolan är i full gång med att planera nästa läsårs fritidshemsmässa. Det blir en heldag med två spännande föreläsare och förhoppningsvis många lokala utställare.

Fjolårets fritidshemsmässa blev en succé. Ett arrangemang av, med och för fritidshemmens personal där endast fritidshemmens verksamhet stod i fokus innebar både kollegialt lärande och en härlig boost av yrkesstoltheten. Ett ”da capo” kändes helt rätt.

Det blev Tavelbäcksskolan och Lillsjöskolan som tog över stafettpinnen från förra årets arrangörer. Arbetsgruppen sätter just nu upp ramarna för höstens mässa som kommer att äga rum den 31 oktober. Det kommer att bli en maxad heldag med utställare, workshops och spännande föreläsare på programmet.

Susanne Weiner Ahlström kommer att hålla en forskningsanknuten inspirationsföreläsning om lugnare lärmiljö i fritidshem och Gustav Sundh, även kallad ”Skolgårdsläraren”, kommer att tala om rastverksamhet, normkritiskt arbete och elevdemokrati. Utifrån metodik och egna erfarenheter kommer han att berätta hur han kombinerar lustfylld rörelse med inkludering, normkritiskt genusarbete, elevdemokrati och förebyggande värdegrundsarbete.

Arbetsgruppen på Tavelbäcksskolan och Lillsjöskolan vill gärna se ännu fler besökare än fjolårets cirka 250. Samtliga fritidshem i kommunen kommer erbjudas möjlighet att delta, de fristående mot en kostnad.

Fritidspedagoger på Tavelbäcken och Lillsjöskolan. Foto: Mi Edvinsson– Jag hoppas att all personal på fritidshemmen får möjlighet att åka i år, säger fritidspedagogen Catarina Starkman.

Nu efterlyser de utställare som vill berätta om sin fritidsverksamhet. Eftersom sista anmälningsdag är i september är det dags att börja fundera redan nu. Tillgång till skärmar och projektorer kommer att finnas i ett antal klassrum, så varför inte lämna bil och släpvagn hemma och använda digital teknik för att visa sin verksamhet?

 

Vad är då tillräckligt intressant för att visas upp? Ja – vad skulle du själv tycka var intressant att höra en kollega berätta? Svaret är det samma på båda frågorna.

– Det behöver inte vara något stort. Det räcker med att man själv känner att ”såhär gjorde vi, och äntligen funkar det”, säger Åsa Persson som sitter med i arbetsgruppen.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

Translate »