Äntligen färdigt i Orrviken! 

 Nu är arbetet med att renovera och bygga ut skola och förskola äntligen färdigt. Både pedagoger och barn är nöjda. 

Förra vintern var tålamodskrävande för både skolans och förskolans personal. Men den som väntar på något gott har till slut väntat färdigt. Nu är det – bortsett från lite småfix – äntligen klart i samtliga lokaler. En helt ny del har byggts för förskolan och i övrigt har det renoverats och planerats om.  

Vy över förskolans rum med matbord vid fönstret.

Del av förskolans nybyggda lokaler.

 

I Orrviken finns fyra förskoleavdelningar. De har tidigare varit parvis uppdelade med hela skolans verksamhet som ett hinder emellan. Endast två av förskoleavdelningarna har haft direktutgång till förskolans egen inhägnade lilla gård, de andra har haft sin utgång på skolgården bland de stora barnen. Detta beror på att dessa två avdelningar under lång tid har huserat i det som egentligen är skolans lokaler. När elevantalet växte behövde skolan mer utrymme.  Redan i mars flyttade förskolan ut från skolan och in i de nybyggda lokalerna som är mer ändamålsenliga. Därmed ligger förskolans alla avdelningar samlade.

Therese Lindgren sitter på huk vid bordet med leksaksbondgården och tittar in i kameran.  – Det är en stor fördel. Nu är det enkelt att hjälpa varandra att öppna eller stänga om det skulle vara kort med folk någon dag. I de nya lokalerna är det lättare att bygga upp olika miljöer och och lättare att ha överblick över barnen, säger förskolläraren Terese Lindgren. 

 

 

Fräscht, rymligt och praktiskt i skolan

Inne i skolan har det blivit fler klassrum och större kapprum. Kapprummen ligger dessutom skilda från varandra med egen utgång mot gården.   

Läraren Karin Hellner står lutad mot arbetsbänken och de vita förvaringsskåpen i klassrummet. – Förut var det trångt och risk för bråk i kapprummen där flera klasser skulle samsas. Nu är det mycket bättre, säger läraren Karin Hellner. 

Två lärare står och pratar längst fram i den nya ljusa klassrummet som är tomt på elever.

 

 

– Och klassrummen har blivit fräscha och fina, det är jätteskönt, säger kollegan Lena Nachmanson.

 

Ljust och fint har också skolbiblioteket blivit. Det gamla biblioteket var fönsterlöst, men nu finns det fönster både ut mot skolgården och in mot korridoren.

En pojke sitter på golvet i biblioteket och läser en bok.

 

En riktig fullpoängare är salen för NO, bild och musik. Nu är det slut med kladdandet i klassrummet och kemiutrustningen förvaras i ett litet intilliggande rum med diskbänk och vask. Åtta gitarrer hänger på väggen, fyra keyboards på stativ står på golvet nedanför och på bordet med grön duk ligger färgglada teckningar.Det känns lyxigt. I bakre änden av rummet finns musikhörnan. Här står flera keyboards uppställda och gitarrerna hänger prydligt och lättillgängligt på väggen.  

– Förut förvarades gitarrerna i ett förråd mellan lektionerna, berättar Karin. 

 

Även eleverna är nöjda med sin skola efter ombyggnaden. Pedagog Östersund frågar några flickor i femman vad de tycker är bäst. 

– Att toaletterna är fräscha, säger Linnea. 

– Det är mycket finare nu. Förut var det kladd på väggarna och beiget i klassrummet, säger Elsa.  

– Den nya kompisgungan ute är bäst, tycker Miranda. 

Tre flickor tittar in i kameran

Miranda, Linnéa och Elsa.

Två flickor med ansiktena bortvända från kameran gungar högt på en kompisgunga.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

Translate »