Inspirerande fritidshemsmässa i höstmörkret

Proffsigt upplägg och intressant innehåll gjorde andra upplagan av Östersunds fritidshemsmässa till en riktig vitamininjektion. Vikten av att få elever att känna att de lyckas löpte som en röd tråd genom dagens föreläsningar.

Över 200 fritidspedagoger kom till fritidshemsmässan som arrangerades av Tavelbäcksskolan och Lillsjöskolan tillsammans. Ända från Vemdalen och Bispgården kom gäster för att ta del av det späckade programmet.

Fritidshemmen på Tavelbäcksskolan, Lillsjöskolan, Norra skolan, Fjällängsskolan och Arnljotskolan visar upp sin verksamhet, flertalet i form av bildspel eller film som kontinuerligt rullade i varsitt rum. Ett smart upplägg som skapar frihet för utställarna och samtidigt ger besökarna ett levande intryck. Som komplement finns ibland också konkret material att titta på. Vilken idébank att ta del av!

Tavelbäcksskolan sticker ut genom att visa upp sin ”spa-låda” i ett rum med dämpad belysning och avslappnande musik. Här finns fotbadsbaljor, nagellacksflaskor, massagebollar och annat som eleverna använder när de arrangerar spa för fritidskompisar. De som skriver upp sig får en skön stund med taktil upplevelse eller bara lugn och ro över en bok. En tjejgrej? Inte alls.

– Fördelningen mellan könen är ungefär likvärdig. Killar kan också tycka att det är kul att få lite nagellack. Fotbad är mycket populärt och en del nästan somnar när de får massage, säger fritidspedagogen Åsa.

 

 

Tre innehållsrika föreläsningar

Dagen bjuder på tre intressanta föreläsningar som alla hade samma budskap: En individ som får lyckas växer och utvecklas. Först ut är Lasse Landin från ÖFK som berättar om fotbollsklubbens värdegrund och satsning på kultur för att nå framgång.

– Allas lika värde och att motverka blame culture har varit ett framgångsrecept för oss. Man får göra fel om man samtidigt lär sig något. Den som får prova sig fram blir mer kreativ, också på fotbollsplanen. Likadant är det i skolan, säger Lasse som tidigare jobbat som lärare i 20 år.

Satsning på kulturprojekt där samtliga av A-lagets spelare har dansat balett, skrivit berättelser, spelat teater och annat har haft ett enda syfte: Att utsätta spelarna för något de inte behärskar, kanske rentav känner rädsla inför – och låta dem lyckas.

– Om man gör modiga saker och lyckas, växer man som människa. Det ökar självkänslan även på fotbollsplanen och man vinner fler matcher. Samma sak gäller i skolan och i livet i stort, säger Lasse.

Nästa gästföreläsare är ”Skolgårdsläraren” Gustav Sundh, förstelärare i fritidspedagogik i Huddinge. Han framkallar många skratt när han berättar om hur han jobbar med rastaktiviteter ur ett didaktiskt perspektiv. För att skapa rastaktiviteter som alla elever kan delta och känna sig trygga i, börjar han på skolgårdens otryggaste ställe, utgår från de ”osynliga” barnen och tar avstamp i de intressen och behov som han observerar bland eleverna.

– En jättebra föreläsning som man kan känna igen sig i. Det är alltid svårt det där med rasterna, säger Amanda från Lugnviksskolan.

 

 

Susanne Weiner Ahlström från Stockholm avslutar dagen med en vetenskapligt baserad föreläsning om hjärnans funktioner, betydelsen av olika hormoner i kroppen och hur skolan till och med kan skapa dysfunktion för vissa eleve

– För att förstå vissa beteenden, hantera svårigheter i våra grupper och anpassa vårt förhållningssätt så att vi får ett fritids för alla barn behöver vi förstå en del om vad som händer i deras hjärnor, säger Susanne.

Det blir varma applåder efter en riktigt superdag. Årets upplaga av Östersunds fritidshemsmässa höll vad den lovade vad gäller inspiration och nya kunskaper.

Fördjupande artiklar om Gustav Sundhs och Susanne Weiner Ahlströms föreläsningar kommer senare på Pedagog Östersund.

Lotta Ljungren från Barn- och utbildningsförvaltningen och studenten Jana ville inspirera obehöriga fritidspedagoger att söka Mittuniversitetets utbildning.

Julia Sandström, skolbibliotekarie, gav skrämmande boktips som passar bra för fritidshemmens målgrupp i Halloweentider.

Glada fritidspedagoger från Lugnviksskolan var nöjda med dagen och föreläsningarna.

Rektorerna Ann Karlstedt och Mikael From har ansvarat för årets mässa tillsammans med fritidshemmens medarbetare. Nu lämnar de över stafettpinnen till skolorna i centrala stan.

 

Text och foto: Mi Edvinsson

Translate »