Det utvidgade kollegiet

Någon annan lärare måste ju ha mött samma utmaning som jag? Undra vilken app jag kan använda för att göra en bra frågesport i engelska? Hur gör andra ämneslag för att skapa en känsla av att ”alla elever är våra elever”? Måste man ha prov i matematiken? I dagens digitala samhälle behöver vi inte längre vara begränsade till de fysiska ramarna av vår skolbyggnad. Kollegor runt om i landet och världen är bara ett knapptryck bort. De är ditt utvidgade kollegium. 

Vad är det utvidgade kollegiet?

Länge har vi lärare varit beroende av att kunna vända oss till våra närvarande, befintliga kollegor för att kunna ställa frågor som dyker upp kring vår praktik. Har vi haft tur har det funnits en mentor eller kanske ett ämneslag/arbetslag att lyfta funderingar i. Tyvärr uttrycker många lärare idag en känsla av tidsbrist och att det är just de pedagogiska frågorna som faller bort från dagordningen (både den synliga och osynliga). Här har sociala medier blivit en ny väg för lärare att få svar på frågor. Exempelvis Twitter, Facebook, Google+ ger lärare nya möjligheter att hålla sig a-jour, utbyta tankar och idéer med liktänkande och oliktänkande. Ett nytt professionellt nätverk skapas. Ett utvidgat kollegium.

För några år sedan myntade läraren, inspiratören och författaren Anne-Marie Körling begreppet: det utvidgade kollegiet. Det inbegriper just det kollegium man som professionell bygger upp som ett komplement till det kollegium man omger sig med på sin fysiska arbetsplats, ofta genom social medier. Där söker du upp kollegor, slänger ut frågor, får tips om artiklar, appar, metoder. Du blir nyfiken, inspirerad och utmanad.

Helt plötsligt har du ett kollegium som finns i hela landet, i hela världen.

Nästa nivå kommer naturligtvis när du och lyckas träffa någon av dina online-kollegor AFK (away from keyboard) i det riktiga livet. Det sker idag på Edcamps, TeachMeets och pedagogiska pubar runt om i landet.

Hur gör jag?

Ja, det beror ju helt enkelt på vad du själv känner för behov och vad syftet är för just dig! Är du ute efter ett ämnesutbyte? Är syftet att få ny inspiration kring skolutveckling i stort? Vill du komma i kontakt med forskning? Hitta goda exempel från skolor i andra delar av landet/världen?

Facebook

Är du ute efter att hitta ämneskollegor att utbyta funderingar med och få tips av – börja med att kolla upp Facebookgrupper. Är du ute efter engelsklärare, sök på Engelska. Då kommer det upp ett antal grupper med olika inriktningar. Ofta får man klicka på ”gå med i grupp”. Är det en sluten grupp behöver någon av de befintliga gruppmedlemmarna lägga till dig innan du kan ta del fullt ut. Det brukar gå fort. Sedan är det bara att läsa, skriva, dela och LÄRA tillsammans.

Här finns ett levande Google Kalkylark som fylls på med facebook-grupper för lärare. Vet du någon mer så är det bara att fylla på!

skolgrupp.fb

När du väl är inne i en grupp brukar en ny värld öppna sig. Du får tips om bloggar du kan följa, böcker, filmer, artiklar du kommer vilja läsa/se, ta del av arbeten andra lärare gjort. Ofta blir det utmanande att kunna begränsa sig och acceptera att man inte kan/vill ta del av allt. Det går när som helst att lämna gruppen.

Saknar du en grupp så kan du skapa en egen. Då kan du välja mellan en helt öppen grupp, en sluten grupp och en hemlig grupp.

Twitter

Twitter är en microblogg (du har bara 140 tecken när du skriver dina inlägg) och kan fylla flera funktioner beroende på hur du använder det. Twitter bygger på att du själv skapar ett konto, men det står dig helt valfritt hur aktiv du vill vara i ditt användande. En del är själva anonyma och använder kontot enbart till att följa personer som de tycker är. Då handlar det mer om att få inspiration och tips.

Är du ute efter möten och nätverkande måste du dock engagera dig lite med. Helst skapar du en BIO (några ord om vem du är) och en AVATAR (bild på dig eller något som symboliserar dig). Detta gör att folk som du följer har lättare att välja om de vill följa dig tillbaka.

Här har vi samlat bra Twtterskolor om du vill komma igång!

Bloggar

Ett annat bra sätt att hitta kollegor är genom bloggar. Mängden lärarbloggar och bloggar med pedagogisk inriktning har fullkomligt exploderat de senaste åren. En början kan vara att kika i listan för pedagogiska bloggar som du kommer till här. Den uppdateras kontinuerligt och även du kan lägga till din blogg!

ped.blogg

 

Det finns självklart massor med forum idag där vi knyter an till kollegor, vilka är dina favoriter? Har du fler tips du vill dela med dig av? Skriv en kommentar nedan eller maila oss på pedagog@ostersund.se

/Janna

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »