Förvaltningens satsning: Mattestuga varje torsdag

Det är sen eftermiddag, men i sal 1 på Parkskolan sitter 15 elever och räknar matte. Till sin hjälp har de fyra (!) lärare. Snacka om lärartäthet! Och det är precis det som är meningen. Alla elever i åk 6-9 är välkomna.

Såg ni också anslaget?  Mattestuga på Parkskolan klockan 16-18 för elever som vill förbättra sig i matematik. Det måste undersökas närmare!

På premiärtorsdagen  sitter det 15 elever i sal 1 på Parkskolan och räknar matte alldeles frivilligt. Arbetssituationen för de fyra närvarande lärarna är rena önskedrömmen. De sitter länge med varje elev och förklarar tills polletten trillar ner.

Mattestuga webb

Men…? Vilka är dessa lärare egentligen? Brukar de inte sitta bakom varsitt skrivbord på Barn- och utbildningsförvaltningen? Vid en närmare granskning visar det sig vara verksamhetschefen Bengt Funseth, Mikael Åsberg och Mattias Olsson från Utvecklingsgruppen och systemansvarige Martin Westin som nu ger sig hän åt decimaltal och procenträkning. Varför?

– Det är KUL, säger Bengt Funseth och skiner som en sol.

Den mer logiska förklaringen är att staben på Barn- och utbildningsförvaltningen en dag reflekterade över att hela sju stycken av dem är utbildade MA/NO- lärare.

– Vi tänkte att detta borde vi göra något av. Brister i matematik är den vanligaste orsaken till att elever inte kommer in på gymnasieprogrammen. Vi kan hjälpa till, säger Bengt.

Mycket hjälp utan stress

Tanken är att lärarna ska kunna ge varje elev mycket tid utan stress. Ibland är det bara det som behövs för att nå fram till förståelse. Bengts förhoppning är också att eleverna ska uppleva det odramatiskt och avslappnat att komma till Mattestugan och att de ska våga ställa ”dumma” frågor som de inte törs ställa i sitt vanliga klassrum.

Vid ett bord nere i hörnet sitter Carolina som går i nian på Parkskolan. Hon behöver plugga för betyget och vill just nu ha hjälp med ekvationer.

– X och bokstäver och sånt. Det är svårt. Och hemma kan jag inte koncentrera mig, där har jag så mycket annat att göra. Det här är som att göra läxan, fast med hjälp. I klassen är vi ju 30 elever annars och läraren hinner inte hjälpa, säger Carolina.

MattestugaLängst bak sitter Joel och Oskar som tillsammans med ett gäng kompisar har kommit hit med buss från Lit.

– Jag behöver hjälp med all matte. De förklarar jättebra här, och så har de inte bråttom, säger Joel.

– Man märker att det ofta brister i den grundläggande matematiken. Eleverna räknar mekaniskt och utan verklig förståelse. De kan fråga: ” Vad menar man egentligen när man skriver 3 streck 4? ” Det där med tre fjärdedelar har inte riktigt fastnat. Om vi hjälper dem att förstå sådant kan vi göra skillnad, säger Bengt Funseth.

Mattestuga kommer att hållas varje torsdag och är öppen för alla elever som går i åk 6-9 i Östersunds kommun. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma dit. Planen är att fortsätta även under vårterminen. Vilka lärare som finns på plats kommer att variera.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

Skriv kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »