Under detta läsår har det varit ett enormt fokus på programmering inom skola och förskola. Vi i Östersund har dels haft ”Typ Digga Lärande” den 1 november med bland annat Linda Minilla som föreläsare. Dels har vi nu under våren anordnat workshops för F-3 samt 4-6 där totalt cirka 60 pedagoger kommer att få möjlighet att få ta del av grunderna i programmering.
På nätet finns det fantastiskt mycket material att välja på och vi vill på denna sida samla ihop en grund till det som du kan använda direkt i klassrummet. Vi vill uppmana att kontakta oss om du ser något som du verkligen känner skulle kunna platsa här.

 

Skolverket
Skolverket har lanserat en webbkurs som är grundläggande och vänder sig till skola och förskola. Tidsåtgången är ca 16 timmar och är indelad i åtta områden. Du går den själv eller med dina kollegor.

Skellefteå kommun
Skellefteå kommun har arbetat med programmering sedan 2014 och de har ett koncept med ”Kodväskor” som är anpassade till respektive stadium. På hemsida finns mycket material att hämta, bland annat en hel del handledningar.

Programmering Skellefteå

 

 

UR har ett antal program som är mycket bra att använda, dels som egen kompetensutveckling men även direkt mot elever.

Film:
Datalogiskt tänkande. Datalogiskt tänkande är grunden för det vi kallar programmering.

Programmera- serien med Karin Nygårds:

Programmera mera. För nybörjare i programmering i 9-års åldern

Programmera mera 2.0 Tekniken bakom skärmen för 11-års åldern

 

 

 

 

 

 

 

Gratisiskolan.se ägs och drivs av Kunskapskraft & Media Sweden AB. På Gratisskolan har en förstelärare i digitalisering skapat ett läromedel med 6 områden/böcker där det finns material som täcker det mest grundläggande.

Kodcentrum är en ideell förening som har förekommer mycket i de förslag på webresurser som är bra för lärare

Internetstiftelsen.se har en fantastisk resurs i form av Lärarhack. Här hittar du en mängd lektioner med det välkända programmet Scratch.
Men Internetstiftelsen har mycket att erbjuda. Bland annat står de bakom Webstjärnan, en tävling där klassen är med och tävlar om att göra en så bra blogg som möjligt. Går man med finns mycket bra hjälp och support.
Några andra områden som de duktiga på är källkritik, upphovsrätt och har skapat något som heter Digitala lektioner. Dessutom samlar de på sig rapporter mm, en av de som kan vara intressant är Unga och Medier

Ewa-Charlotte Faarinen har gjort en gedigen presentation, Blockprogrammering i förskola och skola, som är värd att titta på.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara