Livsviktiga samtal med världsfotografen

Norra skolan i Östersund var ett de ställen som naturfotografen Mattias Klum besökte på sin vattenresa genom Sverige. Budskapet han förmedlade till eleverna var tydligt: Att värna det rena vatten vi har kvar på jorden är livsviktigt för oss alla.

Det planerade decemberbesöket ställdes in – även kändisar kan ha snuva – men nu kommer äntligen världsfotografen, filmaren och numera också vattenambassadören Mattias Klum till Norra skolan i Östersund. Klass 5 B inleder med Lalehs låt ”Goliat”. De lämnar ingen oberörd när de med starka, klara barnaröster sjunger om hur de ska bli stora, ta över världen, göra jorden hel och vattnet rent.

– Det värmde i hjärtat, utbrister VA-chefen Kristina Kenning Östling som också var på plats.

Vatten – värt att vårda

I oktober 2016 påbörjade Mattias Klum ”Vattenresan” som arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten och går genom Sveriges alla län. Under ett helt år kommer Mattias att försöka fånga vattnets uttryck i våra sjöar, åar och älvar med sin kamera. De bästa bilderna kommer att sammanställas till en bok. Driven av sitt stora miljöengagemang vill Mattias Klum tillsammans med Svenskt Vatten försöka öka allmänhetens medvetande om vattnets värde. Han besöker en ort i varje län för att förmedla sitt budskap och aktualisera den viktiga frågan om rent vatten. Kommunerna har engagerat sig på olika sätt och i Östersund bjöds skolor in att jobba med temat ”Vatten – värt att vårda”. Förberedelseklassen och klass 5B på Norra skolan nappade direkt.

– Det kom som ett brev på posten! Jag brinner för de här frågorna och vi hade nyss jobbat med närliggande saker, säger Anki Gustavsson, lärare i 5B.

Klum 1

Elevernas arbete

Utöver ”vattenlektionerna” har klass 5B varit på studiebesök på reningsverket tillsammans med förberedelseklassen. Ankis elever har gjort film för att dokumentera vad de lärt sig. Förberedelseklassen har till stor del jobbat språkligt med temat vatten. Eleverna har lärt sig många nya ord och begrepp och skrivit dikter om vatten. De har även lärt sig vad man får och inte får spola ner i toaletten. För att uttrycka detta har de ställt i ordning toaletter i form av papplådor som publiken får kika i. Innehållet väcker fnitter och utrop av äckel trots att det inte är ”på riktigt”. Som avslutning på sin presentation läser barnen i förberedelsekassen upp sina dikter och sjunger en sång om vatten.

Mattias Klum lyssnar och för samtal om viktiga saker med barnen, något han gör med bravur på ett pedagogiskt sätt och med utrymme för studiehandledarna att tolka.

– Om man tittar på jorden utifrån rymden så ser man att det mesta av ytan, 71 procent, är täckt av vatten. Men bara 2,5 procent av allt vatten är sötvatten och många länder har brist på vatten. I Sverige har vi fortfarande stor tillgång på sötvatten, men allt sötvatten är inte drickbart. Vi måste vara väldigt rädda om det rena vatten vi har kvar, och det är allas ansvar, säger Mattias till barnen som han nu hoppas ska bli goda vattenambassadörer.

Klum 4

Nya insikter, nya beteenden

Mattias har fotograferat och filmat hotade arter och kulturer i samtliga världsdelar. Han har noterat att vatten ofta spelat en central roll när livsmiljöer hotas. Att värna vatten är att värna naturen, och vice versa. Eleverna har lärt sig mycket och förstått hur allting hänger ihop. De har börjat reflektera mer kring frågorna och några har till och med ändrat sitt vardagsbeteende.

– Jag har lärt mig att spara på vatten, att inte låta vattnet rinna medan jag borstar tänderna, säger Britta.

– Och jag har börjat tänka på att jag ska gå istället för att åka bil eller buss, för det är ju också något som bidrar till föroreningar i naturen, säger Elissa.

– Vi borde köpa ekologiska kläder och ekologisk frukt. När vi sköljer besprutad frukt sköljer vi ut gifterna i vattensystemet, säger Kelly.

Flickorna säger att det är lite si och så med kunskaperna där hemma och att de försöker berätta för föräldrar och syskon hur de ska göra.

– Inte alla kommuner som jag besöker har valt att rikta sig mot skolan. Det görs viktiga saker på andra områden också, inom näringslivet till exempel, men jag önskar att ännu fler barn hade jobbat med detta tema. Barnen är ju vår framtid, säger Mattias Klum.

Text och foto: Mi Edvinsson

Untitled-1

 

Här på klassbloggen kan du se 5:ornas filmer.

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.