En dag att sjunga källkritikens lov

Kallkritikens-dag-LARGE

I en tid där begrepp som “fake news” och “alternativa fakta” fått en naturlig plats i det offentliga samtalets vokabulär är det viktigare än någonsin att stå på källkritikens barrikader.

Den 13 mars 2014 startades initiativet “Viralgranskaren” av tre journalister på tidningen Metro. I tre år har de nu satt sina “sant”- eller “falskt”-stämplar (betydligt fler av den senare varianten) på virala historier som delas i sociala medier, och i samband med treårsdagen instiftar de nu Källkritikens dag.

Tips: på http://www.metro.se/viralgranskaren hittas alla granskningar som gjorts hittills, samt en hel del verktyg för att lära sig att viralgranska själv.

För den som vill komma igång och arbeta mer med källkritik i skolan men behöver lite skjuts och inspiration finns nu också “Lilla Viralgranskaren”, ett skolmaterial med lärarhandledningar som gjorts i samarbete med Sandvikens kommuns projekt “Nätsmarta”. Här finns färdiga lektioner för barn mellan 6-18 år, fritt att ladda ner och använda i skolan. 

Idag firas alltså Källkritikens dag för allra första gången och skolans, såväl som bibliotekens, roll kan inte nog understrykas i arbetet för att den inte ska behövas i framtiden. Dagen uppmärksammas med en heldag för skolor på Kulturhuset i Stockholm, men de som inte har möjlighet att vara på plats kan se hela programmet direktsänt eller i efterhand på metro.se. Läs allt om dagen här.

Källkritiken ska förstås uppmärksammas så ofta det bara går, och helst genomsyra alla delar av både det digitala och det analoga livet. Men nu när den ändå fått en egen dag, varför inte ta och fira den riktigt ordentligt? Rita en egen fana för källkritiken, skriv en kampsång tillsammans eller uppfinn ett mantra att ta till vid (o)kritiska ögonblick.

Kom också ihåg att det inte behöver vara så krångligt. Källkritik handlar inte bara om teknik; det är i första hand ett förhållningssätt som börjar i det högst vardagliga. Så fira i klassrummet – men se till att inte släppa det när du går in i fikarummet. När du tar kaffekoppen i ena handen och med den andra slentrianscrollar genom ett delningspackat facebookflöde, samtidigt som kollegan berättar om den där grannens kusin som minsann hört något riktigt förfärligt: upprepa mantrat igen. Och igen.

Text: Julia Sandström
Bild från metro.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.