Ungdomarna hyllar lördagsöppet

Efter de höjda anslagen till fritidsgårdarna i Östersundskommun var Ängsmogården snabbt igång med lördagsöppet. Konceptet är lyckat och ungdomarna gillar det starkt.

I många år har fritidsgårdarna i Östersunds kommun fått tampas med nedskärningar, men från och med 2017 har det totala anslaget för deras verksamhet höjts från 10 till 14 miljoner kronor. Det innebär ett tillskott på en halv miljon kronor per fritidsgård, oavsett om de drivs i kommunal regi eller som föreningsverksamhet.

– Vi ville skjuta till så mycket att det skulle kunna göra verklig skillnad. Vi vill inte styra verksamheterna så mycket, men vi vill se lördagsöppet på fritidsgårdarna och öppet under sommarlovets två sista veckor, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Niklas Daoson.

Foto: Mi EdvinssonTill grund för det politiska beslutet ligger signaler från både ungdomar och verksamheter, tillskott av statliga välfärdspengar i kommunens kassa samt en politisk vilja att prioritera ungdomar som en särskilt viktig grupp. Målet med satsningen är ”mer för fler”, både vad gäller tillgänglighet och utbudet av aktiviteter.

 

Lördagsöppet blev oväntad succé

På Ängsmogården hade personalen funderat på upplägg för lördagsöppet i god tid och kunde sparka igång med lördagsöppet redan 21 januari. Det blev succé.

– Vi trodde att vi skulle få slita för att få hit ungdomarna på lördagar, men det har varit mycket välbesökt trots att vi bara gått ut med information på fritidsgårdens Facebookgrupp. Det har kommit många nya, yngre besökare och fler tjejer som aldrig är här annars, säger Ingvar Blomström, fritidsledare på Ängsmogården.

På lördagarna öppnar fritidsgården redan tidigt på eftermiddagen. Ungdomarna och personalen genomför tillsammans den planerade aktiviteten – bowling, laserhallen eller liknande – vilket är enkelt och billigt nu när alla ungdomar har busskort. Ibland är det enklare aktiviteter som till exempel idrottsliga turneringar i gympasalen. Efter aktiviteten samlas de åter i fritidsgården där de lagar mat och tillbringar resten av kvällen. Regeln är att alla ungdomar ska följa med gruppen tillbaka till fritidsgården. Ingen tillåts avvika på stan.

Att lördagsaktiviteterna fungerat så bra på Ängsmogården tror personalen beror på att det är en och samma person som ansvarar för dem.

– En kille, Tim Wikman, som ibland jobbar här på vardagar också, är här varje lördag och får då förstärkning med en person till. Det blir kontinuitet och en bra organisation, säger Ingvar.

Tacksamma ungdomar

När Pedagog Östersund tittar in på Ängsmogården är det fredagskväll. Klockan är åtta och det är lugn och mysig stämning och ungdomarna är utspridda i de rymliga lokalerna. Någon kommer och frågar Ingvar om en ny pingisboll, från Foto: Mi Edvinssonmusikrummet hörs ljud som tyder på aktivitet och kring bordet sitter ett gäng och spelar kort. De är alla trogna besökare och de hyllar lördagsaktiviteterna.

– Det har varit jättekul grejer! Go-cart var bäst. Och det är alltid roligare att vara här på gården än hemma, säger Anton.

– Grejen med att vara här är att umgås, men lördagsgrejerna är super! Och de är gratis. Vi är tacksamma, säger Samuel.

Nu kommer kvällens första tjej, Erika 15 år, med varm täckjacka, håret samlat i en knut på huvudet och mobilen i handen. Hon är ofta här och hon delar killarnas uppfattning om lördagarna på fritidsgården.

– Minigolf med UV-ljus var roligt, fast allra bäst är när vi sitter här och äter tillsammans. Det tycker jag om. Vi är som en familj, säger Erika.

Pengarna gör stor skillnad

Vad gör då de extra pengarna för skillnad förutom att sätta lite guldkant på ungdomarnas fritid? André Timan, som jobbar här vissa kvällar, hoppas och tror att fritidsgårdens öppethållande bidrar till att minska lusten till destruktiva sysselsättningar som att hänga på busstorget om kvällarna.

Foto: Mi Edvinsson
André Timan

– Fredags- och lördagskvällar utgör en större risk och jag tror att det är positivt att vi kryddar ungdomarnas fritid med aktiviteter som gör att de vill vara här. Vi vet förstås aldrig vad de gör när de lämnar fritidsgården, men om de är här tills vi stänger klockan elva så är min känsla att de allra flesta går direkt hem sen, säger André.

På Ängsmogården har en del pengar även avsatts till fritidsklubben, verksamheten för 10-12-åringar på dagtid. Nu har de möjlighet till sponsrade mellanmål, bättre aktiviteter och bättre med vikarier på loven.

 

 

 

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.