Extra filmbonus

Med vårterminens filmvecka erbjöds grundskoleklasserna en gyllene möjlighet. Oavsett om syftet är värdegrundsarbete eller bildanalys leder gemensamt efterarbete av en filmupplevelse alltid till någonting djupare än bara underhållning.

För de Skapande skola-medel som fanns kvar för läsåret 2016-2017 ordnade kultursamordnaren Anna Åberg en filmvecka. Samtliga elever i Östersunds kommunala grundskolor erbjöds att ta del av ett av ett varierat utbud av filmer på Biostaden. Med varje film följde en lärarhandledning från Svenska Filminstitutet med förslag på hur filmen kunde efterarbetas i klassrummet.

Sandra GöranssonSandra Göransson på Parkskolan valde att se ”Pojkarna” med sin högstadieklass. Huvudpersonerna är tre tjejkompisar som vägrar att följa gängse normer och därför har det tufft på sin högstadieskola. Genom elixiret från en märklig blomma förvandlas de för en tid till pojkar, vilket leder till olika upplevelser och konsekvenser för dem. ”Pojkarna” beskrivs som en oförutsägbar berättelse om systerskap och identitet, kärlek och förvandling, och om att kön kanske är något som vi skapar, inte något som vi är. Pubertetssmärta, utanförskap, ”farlighetssug”, nyvaknad sexualitet och sensuell nyfikenhet – det är mycket om kommer till uttryck i filmen och som öppnar dörrar till en mängd teman och ämnen som kan vara högst angelägna för högstadieelever att diskutera.

För Sandras elever blev det värdegrundsprat i helklass med handledningsmaterialet som utgångspunkt.

– Det fanns mycket att dryfta och det blev en lång diskussion. Eleverna ville aldrig sluta! Vi höll på i två timmar innan jag bröt lektionen, det var underbart, säger Sandra.

Mer film till hösten

När Anna Åberg väljer filmer för olika åldrar tänker hon att det ska vara filmer som eleverna kanske inte hade upptäckt själva, att en del av dem bygger på litteratur och att filmerna gärna får ha potential att leda till viktiga diskussioner i klassrummet.

– Film är ett fantastiskt verktyg som kan vara en öppning till så mycket. Inte bara värdegrundsdiskussioner utan också diskussioner om bilder, bildspråk, filmteknik och annat. Oavsett vilken ingång man har, leder det alltid till en fördjupad upplevelse när man efterarbetar en film tillsammans. Jag önskar att många verkligen utnyttjar den möjligheten, säger Anna.

Till hösten kommer en ny filmvecka att arrangeras.

Mi Edvinsson

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.