Skolbiblioteket är mer än bara boklån

När Vallaskolan behövde rekrytera en ny person till skolbiblioteket valde de att satsa ordentligt. Nyutexaminerade Amanda Forsells kompetens är en stor tillgång för skolan. På kort tid har hon blivit en viktig person för både elever och personal.

Vallaskolans tre rektorer var överens. Skolbiblioteket är en stor tillgång för skolan, och när en ny person behövde rekryteras dit, var det värt att satsa på någon med rätt utbildning. Med hjälp av statsbidrag kunde de anställa Amanda Forsell, nyutexaminerad bibliotekarie.

– En skolbibliotekaries kompetens är oerhört viktig när det gäller att främja och gynna språkutveckling, studieteknik, källkritiskt tänkande och annat, säger en av rektorerna, Camilla Karlsson.

Att Amanda redan är en viktig och populär person bland eleverna, märks omedelbart. En flock av läshungriga andraklassare trängs omkring henne i biblioteket för att se den nyinköpta boken som just har anlänt. Amanda späder på deras nyfikenhet genom att bläddra i boken och fundera högt kring bilderna. Vad kan den här handla om? Kanske kan detta bli nästa bok i bokklubben?

Kravlöst läsfrämjande

Innan Amanda börjad på Vallaskolan hade hon tittat lite på hur andra skolbibliotek i Sverige jobbar. Många hade frivilliga bokklubbar för att främja läsning.

– Jag tyckte att det var ett bra initiativ att jobba läsfrämjande utanför lektionstid, utan krav och betyg och bara för att inspirera. Jag tänkte prova med högstadieelever, eftersom det är de som lånar minst böcker, och satte upp lappar på skolan. Det blev inte ett enda napp! Troligtvis finns skräck för töntstämpel eller något sådant. Istället fanns det många yngre elever som gärna ville delta, så då startade jag med dem, säger Amanda.

Skolbibliotek. Foto: Mi Edvinsson
Varje vecka träffar hon tre olika grupper lågstadieelever. Flickorna i klass 2C, som utgör en av grupperna, läser just nu en mycket spännande bok som heter Ishavspirater tillsammans med Amanda. De läser också mycket hemma.

– Jag älskar att läsa! Jag blir…klok. Och liksom fastnar i min bok när jag läser, säger Adeline.

– Det är spännande att läsa, göra egna bilder i huvudet och tänka som man vill, säger Siri.

Till vardags har Amanda mycket kontakt med elever i alla åldrar. De sitter i ”bibblan” och myser på raster, de jobbar här på lektionstid, frågar efter material och får hjälp att hitta det de söker. Kontakten kan bli en öppning för läsfrämjande arbete, och med lite tur en opretentiös väg in i läsandets värld.

Skolbibliotek. Foto: Mi Edvinsson

– Det finns elever som kommer hit, som inte vill läsa men som gärna sätter sig och viker en igelkott av sidor från gamla, utsorterade böcker. Vi pratar om ditt och datt, skojar och bygger upp ett förtroende som kanske kan leda till nyfikenhet och lust till läsning. Här på biblioteket handlar det inte om att vara bäst och få bra betyg, säger Amanda.

En verksamhet under transformering

Amanda för dialog med skolans ledning, med lärare och elever för att förstå vad de önskar och behöver från biblioteket. Det trycks mycket på förankring i den pedagogiska verksamheten, och utöver ”bokprat” har många lärare också bokat in Amanda för att guida eleverna i informationssök och källkritiskt tänkande.

– Tanken om vad ett bibliotek kan vara har vuxit med tiden, men jag måste fortfarande jobba för att visa att det kan vara så mycket mer än bara utlåning av böcker. Det är till exempel fritt fram för pedagoger att använda sig av min informationsökskompetens som en resurs. Det är en verksamhet under transformering, säger Amanda.

Skolbibliotek. Foto: Mi Edvinsson                       Amanda Forsell, skolbibliotekarie på Vallaskolan.

Ibland kan det kännas lite ensamt utan kollegor att bolla tankar med, men Amanda har gott stöd av Skolbibliotekcentralens personal och intresserade pedagoger. Hon vill mycket gärna skapa ett stort engagemang kring biblioteksverksamheten på skolan, och hon tar tacksamt emot tips och idéer. Efter en termins arbete blir Amanda snart mammaledig – men bara under hösten. Längre än så kan hon inte hålla sig borta från ett jobb som hon gillar.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.