Lars välkomnar de extra idrottstimmarna

Förra året sa regeringen nej. Nu har de sagt ja till att utöka idrottsämnet I grundskolan med totalt 100 timmar från och med hösten 2019. Äntligen, säger idrottsläraren Lars Carlsson som gärna skulle vilja se ännu fler timmar på schemat.

Att barn rör på sig för lite och att fysisk aktivitet främjar både barns hälsa och skolresultat finns det numera en hel del forskning på. Huruvida man ska införa fler idrottstimmar i skolan eller inte har debatterats länge och åsikterna har gått Isär. Nejsidan har hänvisat till att det inte skulle lösa hela problemet och dessutom spä på lärarbristen, men nu är politikerna alltså överens: Antalet timmar i ämnet idrott och hälsa under grundskoletiden ska öka från 500 till 600 från och med hösten 2019 och Skolverket ska utreda hur det ska gå till. Än så länge finns det inget beslut på att utöka det totala antalet undervisningstimmar i grundskolan. Ett förslag är att ta timmarna från “elevens val”. Utbildningsminister Gustav Fridolin påpekar dock att rörelse vid sidan om idrottsämnet också måste stärkas för att eleverna ska komma upp i den dagliga timme av medelintensiv fysisk aktivitet som de behöver för sin hälsas skull.

En som länge har funderat på de här sakerna är idrottsläraren Lars Carlsson på Storsjöskolan som hela vårterminen har haft frivillig pulsträning för högstadieelever en gång i veckan.

Lars

Hej Lars, har du gjort någon utvärdering av vårens pulsträning?

– Jag hade utvärdering med eleverna som deltog på terminens sista pulspass. Att det är skönt att möjligheten till pulsträning finns, att det är lättare att koncentrera sig och fokusera på lektionerna efteråt, att det är kul och att de känner sig piggare och gladare är sådant som märks bland kommentarerna.

Vad tänkte du när du fick höra att det ska bli 100 fler idrottstimmar i skolan?

– Att det naturligtvis är bra, och att det är på tiden. Det skulle dock kunna vara ännu mer. 100 timmar fördelade på hela grundskoletiden blir bara 20 minuter mer per vecka. Men visst är det positivt att de som styr äntligen förstår nyttan av ämnet och att det också påverkar andra skolämnen ämnen och skolgången i stort. Kanske kan det bli problem med vem som ska hålla i timmarna. Om tanken är att utbilda fler idrottslärare, så sker det ju inte på en gång.

Tror du att det politiska beslutet kommer att betyda något för dina tankar om obligatorisk pulsträning?

– Det vet jag inte. Det skulle vara skoj att göra ett försök på en klass eller årskurs till hösten. Vi får se om det går att lösa.

Text och foto: Mi Edvinsson

Se även filmen om Lars pulsträning på Storsjöskolan.

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.