Glada Hudik-teaterns värdegrundsprojekt till Östersund

Med projektetBarn föds inte med fördomar vill Glada Hudik-teatern sprida budskapet om allas lika värde i Sveriges skolor. Nu har turen kommit till femteklassarna i Östersunds kommun. Teaterns grundare, Pär Johansson, väckte utan svårighet rektorernas entusiasm vid det första informationsmötet.  

Det var stor uppslutning bland grundskolans och grundsärskolans rektorer i Östersunds kommun när de bjöds in till ett informationsmöte om Glada Hudik-teaterns värdegrundsprojekt ”Barn föds inte med fördomar.” Projektet följer grundskolans skrivningar om likabehandling och syftar bland annat till att öka förståelsen för utvecklingsstörda. Läs mer om projektet här. 

– Det finns många skolor där grundskolan och grundsärskolans elever inte brukar hålla skolavslutning tillsammans. När jag frågar varför, får jag ofta svaret att ingen har tänkt på det, berättar Pär Johansson, Glada Hudik-teaterns grundare.

Med dess ord sätter han i viss mån fingret på varför ett projekt som detta behövs. Värdegrundsprojektet har redan med stor framgång genomförts i ett antal kommuner och regioner runt om i landet.  

Ett gyllene tillfälle för åk 5

De lärare som väljer att delta i projektet under vårterminen får ett pedagogiskt material bestående av filmer, diskussionsunderlag, olika slags uppgifter och ett färdigformulerat informationsbrev till föräldrar. Brevet finns på många olika språk. Innehållet i materialet kretsar kring vänskap och allas lika värde. Ett smakprov ur en av filmerna visar att materialet är lättbegripligt, att det berör och att det ställer begreppet människosyn på sin spets. 

– Det här behövs verkligen i dagens samhälle, säger Margareth Hedström, rektor på Orrvikens skola. 

Pedagog Östersund Foto: Mi Edvinsson

I Östersunds kommun vänder sig projektet endast till årskurs 5. Detta för att alla elever och lärare ska få plats i teatersalongen när Glada Hudik-teatern i maj gästspelar på Storsjöteatern med sin egen version av Trollkarlen från Oz –  en föreställning där även eleverna har en viss aktiv roll. Kanske uppstår, precis som det gjorde i Globen, magi på Storsjöteatern. Och kanske kan Glada Hudik-teatern hjälpa till att trolla fram något riktigt hjärtegott i de deltagande klasserna, så som lärarna i informationsfilmen vittnar om.  

– Om ni tycker att detta låter bra – skicka era lärare i årskurs 5 till informationsmötet i oktober! Men kom ihåg att det är frivilligt. Om man inte känner att man brinner för detta, ska man inte vara med, säger Pär. 

En förutsättning för projektets genomförande är att det finns sponsorer på orten, vilket det gör i Östersund. En ivrig påhejare av Glada Hudik-teatern är Stig Johnsson på Berners som stod för lokal och lunch på mötet.  

 Text och foto: Mi Edvinsson

Informationsträffen för lärare kommer att äga rum i början av oktober.  En intern inbjudan till lärare kommer att skickas ut senare. 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.