Vilken resurs! 

Den finns på nätet, öppen för alla, och som en gratis lärresurs för alla lärare med en smula fantasi. Användningsområdet för Östersunds kommuns konstwebb är stort! 

Konstwebben är en öppen webbplats där man kan hitta och få information om alla offentliga konstverk i Östersunds kommun. Initiativtagare är Kultur- och fritidsnämnden som genom webbsidan vill göra det lätt att hitta till Östersunds konstverk med syftet att konsten ska komma fler människor till del. På den lättnavigerade sidan kan man se små översiktsbilder av alla konstverk som är sorterade i alfabetisk ordning. Till varje konstverk finns en förklarande informationstext om man klickar sig vidare. Via sökfunktionerna kan man söka på konstform konstnär, enskilt konstverk eller geografiskt område. En kartfunktion visar var alla konstverken finns. Det är med andra ord är det rena barnleken att hitta det man söker, vilket gör konstwebben till en fantastisk lärresurs i skolornas klassrum för den som vill.

Vissa konstverk är också spännande att undersöka för yngre barn, som till exempel Blå porten och andra skulpturer av Lillemor Petersson i Torvallas fina skogsområde.

Pedagog Östersund. Foto: Mi Edvinsson

Konsten som ingång till lärande

Att tillsammans med sina elever titta på den offentliga konsten i närområdet är ett tillfälle att inom ramen för bildämnet prata om konst – vad man ser, vad man känner och tänker när man tittar på det, ett samtal som kan leda vidare till skrivande och skapande. Det är ett sätt att ytterligare lära känna och upptäcka sin egen stad, men det kan också vara utgångspunkten för lärande i en lång rad andra skolämnen som till exempel samhällskunskap och historia. Konst präglas ju ofta av den tid och samhälle som konstnären lever i. 

– Man kan söka samhället och historian i motiven. När gjordes konstverket? Varför valde man detta motiv?  Konstnärer är också ofta historisk intressanta personer, säger kultursamordnare Anna Åberg, Barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun. 

Tärningen utanför biblioteket kan bli föremål för intressanta matematiska uppgifter, att hitta konstverk kan bli ett sätt att träna kartläsning… De pedagogiska möjligheterna är oändliga.  

Ni lärare som ännu inte har hittat till sidan, klicka här! Kanske kommer ni i likhet med många andra som sett sidan för första gången utbrista: ”Wow!” 

Screen Shot 2017-10-17 at 10.28.19

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.