Doldisjobbet: Skoladministratör

Marianne Svensson jobbar som skoladministratör mot förskolorna på Frösön. Lönesystem, schema, fakturahantering är några av hennes arbetsuppgifter. Dessutom hjälper hon förskolecheferna att skräddarsy veckobrevet till pedagogerna. 

I ett av de vita höghusen på Frösö Strand står Marianne Svensson vid skrivbordet i sitt kontorsrum. Solen lysen in genom persiennerna och det är för närvarande ganska tyst och ödsligt i korridoren utanför. Förskolechefer och specialpedagoger, som har också har sin bas här, är oftast ute i verksamheterna.  

– Det är den enda nackdelen, att det ibland känns lite ensamt här. Annars gillar jag mitt jobb. Det är roligt och omväxlande och jag har mycket telefonkontakt med både chefer och personal, säger Marianne. 

Pedagog Östersund. Foto: Mi Edvinsson

Omväxlande arbetsuppgifter

Mariannes yrkestitel är skoladministratör, vilket är lite missvisande då hon jobbar mot Frösöns 4 förskolechefer och stöttar totalt 9 förskolor, 5 öppna förskolor och en dagbarnvårdare. Hit ringer de totalt 130 anställda om de behöver sjukanmäla sig. Marianne har järnkoll på lönesystemet och inför varje lönekörning stämmer hon av med cheferna så att det stämmer med sjukfrånvaro, VAB-dagar, övrig frånvaro och övertider. Hon lägger in semestrar, håller reda på vikarietimmar, sköter fakturahantering och schemaläggning i olika datasystem.  

– Varje terminsstart blir det oftast schemaändringar. Pedagogerna skickar in underlag som jag lägger in i Heroma. Då syns det genast om det misstämmer med tiden någonstans, förklarar Marianne. 

Pedagog Östersund. Foto: Mi EdvinssonHon tar även hand om skaderapporteringen från förskolorna som med datorns hjälp blir till statistik och underlag för förebyggande åtgärder. Det kan handla om barn som ramlat och slagit ut en tand, personal som halkat och brutit benet och liknande incidenter.  

Varje måndag klockan 15 blir det blir det lite mer liv och rörelse på arbetsplatsen. Då kommer alla förskolecheferna in för möte och informationsutbyte med Marianne. En stående punkt är genomgången av Barn- och utbildningsförvaltningens veckobrev som Marianne hjälper till att skräddarsy för förskolans anställda.  

 

Underlättar för pedagogerna

Hon lägger in förvaltningens veckobrev i sin egen mall i datorn och går igenom innehållet tillsammans med cheferna. På chefernas inrådan plockar hon bort allt som inte berör förskola och förskolepedagoger och lägger istället till en del ny information som cheferna vill ska gå ut till personalen. Därmed skapas ett lokalt veckobrev där allt innehåll riktar sig direkt till dem som jobbar inom Frösöns förskoleverksamhet. 

– Länkarna till Pedagog Östersunds reportage får givetvis alltid vara kvar, säger Marianne med ett leende. 

Såhär har man gjort på Frösön i snart tio års tid för att minska informationsflödet till pedagogerna. Sandra Gälliner som jobbar på förskolan Frösödal tycker att det är toppen. 

Pedagog Östersund. Foto: Mi Edvinsson – Vi har inte mycket tid till att läsa sånt, och det är så skönt att man slipper sitta och scrolla och gå sortera själv. I vårt veckobrev finns bara information som är relevant just för oss, säger Sandra. 

Text och foto: Mi Edvinsson
 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.