Med kartor som inspiration 

Eleverna gick inte i taket av fröjd när de fick veta att de skulle ägna en hel förmiddag åt skapande, men väl på plats bubblade de av kreativitet. Konstpedagog Lotten Wallenhed som ledde workshopen var mycket nöjd.

Häromdagen besökte Lotten Wallenhed, konstpedagog från Bildkonsten i region Jämtland Härjedalen, Parkskolans SVA-elever i åk 6 för att leda workshopen som ingår i det första avsnittet av Bildkonstens video- och workshopserie för barn och unga. Serien, som heter Uppdrag konst, introducerar samtidskonstnärer på olika sätt för elever 12-19 år. Varje avsnitt omfattar en introduktionsfilm, ett kreativt uppdrag och en skapande workshop ledd av Bildkonstens pedagog. Och det är alldeles gratis.

Det första avsnittet har rubriken You are here och låter eleverna upptäcka, undersöka och skapa konst utifrån kartografi. Uppdraget är att beskriva en relation med kartor som inspiration. I introduktionsfilmen presenteras verk av åtta samtidskonstnärer där konstnärerna har utgått från eller inspirerats av kartografi.  

Lärarna Britta Christensson och Sandra Göransson valde att delta med sin elevgrupp bland annat för att eleverna skulle få möjlighet att släppa loss sin kreativitet och komma igång med skapande. Och visst lyckades det.  

Bildkonsten ska verka för barn- och ungas rätt att ta del av konst och kultur, samt bidra till eget skapande i skolan och på fritiden. Läs mer om Bildkonstens verksamhet och Uppdrag konst här. 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.