Viktigt att visa unga hur kommunen fungerar

Kul och lärorikt. Så beskriver eleverna sin PRAO-vecka hos kommundirektör Anders Wennerberg. Anders kommer att fortsätta att ta emot elever i mån av tid, och han vill gärna se att många fler inom Östersunds kommun gör detsamma.

När Klara Vikström Aloandersson och Alexander Ekström i årskurs 8 på Storsjöskolan skulle välja PRAO-plats, nappade de båda på möjligheten att prova jobbet som ”assisterande kommundirektör”.

–  Det lät annorlunda, och jag är intresserad av samhällskunskap och politik, säger Alexander.

– Jag ville veta lite mer om kommunen och tänkte att det är mer intressant att lära sig genom att träffa dem som jobbar där än att läsa om det i klassrummet, säger Klara.

Pedagog Östersund. Foto: Mi Edvinsson
Kommundirektör Anders Wennerberg är en upptagen man som aldrig tidigare har tagit emot PRAO-elever under en hel vecka. Från och med nu vill han göra det regelbundet när hans schema tillåter det.

–  Jag vill att eleverna ska förstå den demokratiska processen – hur man kan påverka, hur man kan komma med förslag och följa det hela vägen genom processen. Det är viktig att fånga den här generationen och få dem att förstå att man kan engagera sig fast man är ung. Det behövs verkligen fler unga i politiken, säger Anders.

”Vi fattar mycket mer nu”

Klara och Alexander har ungefär samma uppfattning om Anders jobb som han själv har. Det är möten, möten och åter möten – men intressant. Eleverna har fått vara med på en stor del av mötena och bland annat fått se hur det går till när man röstar i Kommunstyrelsen. De har varit med på kulturprisutdelning. arbetsplatsträff med kommunkansliet, utbildning i kommunallagen och mycket mer. För att få mer omväxling har de även gjort ett besök i rådhusets klocktorn och lyssnat hur det går till när medarbetarna på Kundcenter svarar i telefon. Både Klara och Alexander säger att de lärt sig mycket om hur  kommunen fungerar. Detta är till stor hjälp nu när de på samhällskunskapen i skolan läser om kommunens organisation.

– Vi fattar mycket mer nu när vi varit här, säger Alexander.

Alexander säger att han nog skulle kunna tänka sig att jobba inom kommunen som vuxen, kanske inom politiken. Klara, som tycker om att vara ute och röra på sig, är mer tveksam till en framtid i rådhuset. En vecka som assisterande kommundirektör kan hon dock rekommendera till andra elever.

– Det är kul och man lär sig saker! Men det är inget för dem som är rastlösa, säger Klara.

Pedagog Östersund. Foto: Mi Edvinsson

Även kommundirektören har haft behållning av elevernas PRAO-vecka. Inte minst har han kommit till insikt om att kommunens organisation kan vara svår för utomstående att förstå. Det kan vara lätt att missa för den som dagligen jobbar där.  Dessutom tycker han att det är intressant att möta ungdomar och höra hur de tänker.

– Jag vill uppmuntra alla andra som jobbar inom kommunen att också ta emot elever. Det finns 5000 anställda och 400 olika yrken inom kommunen. Jag tycker att det är viktigt att visa de unga vad kommunen faktiskt gör, säger Anders Wennerberg.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.