Elina på besök i verkligheten

Redan klockan sju på morgonen kliver Elina Larsson in studion. Att göra PRAO på Radio Jämtland är ingenting för morgontrötta, men det är kul! Under veckan har Elina lärt sig att hon kan klara saker som hon aldrig trodde att hon skulle våga.

Klockan åtta är morgonprogrammet i full gång. Stämningen är lugn och belysningen fortfarande behagligt dämpad. Programledarna Lars Gustafsson och Frida Eriksson varvar direktsänt prat med telefonsamtal och inspelade inslag. Elina Larsson kväver en morgongäspning där hon sitter uppflugen på den höga stolen och lyssnar i hörlurarna. När det spelas musik är det fritt fram att prata i studion. Då piggnar hon till.

Elina i studion

Det är Elinas sista PRAO-dag, och därmed sista möjligheten att få göra sin röst hörd i P4 Jämtland. Att prata i radio är något som Elina absolut inte har önskat sig – tvärtom – men Lars och Frida peppar och uppmuntrar. Medan nervositeten stiger, försöker Elina förlika sig med tanken. Avgörandets minut är nära. Frida tilltalar Elina i direktsändning, och ett litet försiktigt hälsningsord letar sig ut i etern. Det gick bra. Elina pustar ut.

– Vi ska göra en trailer. Och så ger vi dig en replik, föreslår Lars.

Elina oroar sig för hur hon ska låta i radion. Man kan ana att hennes tankar går på högvarv.

– Min röst är så tyst och tråkig, säger hon och skruvar lite på sig på stolen.

Lars och Frida försäkrar att alla tycker att det är jobbigt att höra sin egen röst när man är ovan, och att det självklart är lättare för dem som jobbat länge och lärt sig att tala med magstöd.

– Här är din replik. När vi ger tecken, tar du i med all den röst du har, säger Lars.

Det gör Elina, och det låter hur naturligt som helst när hon tar vid efter Lars och säger ”..att leka kurragömma till exempel.”

– Yes! Nu har vi skrivit radiohistoria, säger Lars med ett stort leende och sträcker upp näven i luften.

Elina kan känna sig stolt. Lyssna på klippet från Radio Jämtland här!

Foto: Mi Edvinsson

Nyttiga erfarenheter

När Elina har utvärderat veckan tillsammans med sin handledare, Annelie Lanner, träffas vi för en pratstund i caféet. Elina berättar om allt hon varit med om dessa intensiva dagar på Radio Jämtland: Morgonmöte med alla medarbetare, sändning i studion, arbete på nyhetsredaktionen och spännande reportageresor ute i fält. Elina tycker att det verkar vara ett roligt och varierande jobb.

– För att ha det här jobbet behöver man vara flexibel, snabb och kunna lösa olika situationer. Och man måste vara trevlig så att folk vill prata med en. Det var mindre komplicerat att göra radio än jag trodde. Det är inte så mycket fix, det är bara att ta en mick och gå fram och börja prata, konstaterar Elina.

Att bli journalist är dock inte förstahandsvalet för Elina. I sommar vill hon söka jobb på Jamtli. Helst skulle hon vilja sköta om djuren. Hon är även historiskt intresserad och funderar på att bli arkeolog när hon blir vuxen. Oavsett framtida yrkesval är hon övertygad om att hon kommer att ha nytta och glädje av sina erfarenheter från radion. Som Elina påpekar: Kunskap väger ingenting.

– Om jag ska prata i radio någon gång, så vet jag ju hur det går till. Och jag har lärt mig att man kan vara rejält nervös inför nya saker, men att det går över. Det kan vara bra när man ska söka jobb sen, säger Elina.

Två skilda världar

Elina kan konstatera att hon blir tröttare av att vara på en arbetsplats om dagarna än att gå i skolan, men hon känner även hur bra hon trivs bland de vuxna i en mer ”mogen” miljö. Humorn är annorlunda och attityden mellan medarbetarna en annan än mellan ungdomarna i skolan, tycker Elina. Här känner hon sig mer uppskattad för den hon är.

– Skolan är lite som en teater. Man har sina roller, och man får hålla sig till dem. Här känns det mer fritt. Samtidigt är det tryggare i skolan. Där är det inte ”på riktigt”. Om jag missar något, är det bara jag och min kunskap som blir lidande. På ett jobb kan mina misslyckande få mycket värre konsekvenser. Om jag inte kommer eller glömmer bort tiden – då blir det inget radioprogram. Här måste man göra ett bra jobb hela tiden, säger Elina.

Här kan du läsa Elina Larssons egen text där hon berättar om sina PRAO-upplevelser.

Text och foto: Mi Edvinsson

Tags:

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.