Öga mot öga med konsten 

Vem är personen på tavlan? Är hon glad, ledsen, fattig eller rik? Och varför vilar babyn armen på en dödskalle? Jamtlis pedagog guidar elever i utställningen Öga mot öga” med tavlor från Nationalmuseet. Plötsligt blir det mycket mer spännande att titta på konst. 

Årskurs 1 från Treälvsskolan har flockats framför ett porträtt av drottning Kristina. Hon är tio år, blek i hyn och tittar rakt på tavlans betraktare. Vad tänkte hon på när hon stod stilla så länge och blev avmålad?  Sofia pratar om drottning Kristina. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersund

– Att hon skulle vara en bra drottning kanske. Snäll, och att hon inte skulle starta krig för det blir man ledsen av, säger en av eleverna.  

– Jag tror hon är stressad och oroar sig över hur det ska bli, säger en annan flicka. 

I Jamtlis utställning ”Öga mot öga” får nutidens barn möta barn från förr. För att göra upplevelsen större för de unga besökarna är tavlorna medvetet lågt hängda. Mötet sker bokstavligen öga mot öga. Utställningen är givetvis öppen för allmänheten, men är också en del av Jamtlis skolprogram. Med hjälp av pedagogen Sofia Petterson får klassen från Treälvsskolan inte bara titta på bilder av historiska personer i sin egen ålder; de får även lära sig nya sätt att titta på konst.  

– Om jag skulle måla av dig nu – vem, som tittar på tavlan om 400 år, skulle förstå något om vem du var?   

Sofia ställer frågan till sjuåringarna från Treälvsskolan som snabbt förstår vad hon är ute efter. De fina kläderna vittnar om rikedom och börd. Kronan, spiran och guldäpplet som ligger på bordet bredvid den tioåriga Detalj av flicka med silversked. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog ÖstersundKristina berättar om kunglig makt. Det handlar om symboler. Saker på bilden som berättar något mer. Trumman som antyder förhoppningar om krigsframgångar, dödskallen som berättar att något hemskt har skett, silverskeden som skvallrar om att flickan kommer från ett välbärgat hem.  

– Men nu för tiden har alla silverskedar, reflekterar en elev. 

Plötsligt blir det mycket intressantare, även för sjuåringar, att titta på konst. De gör egna associationer och ställer frågor. 

– Det är jättekul att få lära sig en massa saker om historia och så. Det hade jag inte fått göra om jag gått på utställningen själv med mamma, säger Elis 

Sofia syfte är att barnen ska upptäcka konst på ett roligt sätt genom att leva sin in i en person. Hon vill också att de ska träna sitt bildseende och sin förmåga att beskriva bilder. Eleverna hon har tagit emot har varit mellan 7-12 år, och ju äldre eleverna varit, desto mer historiska fakta har Sofia berättat.   

– Jag anpassar efter ålder, ser vad barnen går igång på och spinner vidare på det. Den här gruppen var till exempel väldigt intresserad av döden, säger Sofia.  

Eget skapande i ateljén

Efter diskussioner kring ett lagom antal tavlor är det dags att gå in i ateljén och göra självporträtt. För Tittar nästan ut under trollkarlshatten. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersundatt göra det så kravlöst som möjligt blir det ”titt-ut-porträtt” där ansiktet blir till i samma ögonblick som konstnären tittar ut genom hålet i papperet. Elevernas uppgift är att skapa allt det andra. Det är fritt fram för både verklighetstrogna avbilder och fantasier med hjälp av allt material som finns uppdukat längst fram i ateljén. Färgpennor, tyg, garn, saxar, lim och gamla tidningar – det är bara att sätta igång.  

Karl Gustav tänker på julen och förvandlar sig till en snäll pepparkaksnisse. Hannes vill gärna vara en trollkarl och utrustar sitt porträtt med en magnifik trollkarlshatt. Han skrattar när han tittar ut i sitt porträtt framför den stora spegeln och gör tokiga grimaser. Olivia väljer att göra en naturtrogen avbild. Teckning exakt som tröjan. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog ÖstersundFärgen och mönstret på hennes tröja är på pricken likt!  

Som alltid när man har roligt går tiden går alldeles för fort, men eleverna får ta med sig porträtten hem och göra färdigt om de inte hunnit med.  

– Hoppas ni kommer tillbaka och tittar på mer konst när nya museet är klart, säger Sofia. 

För visst finns det en liten baktanke med aktiviteten kring ”Öga mot öga”- utställningen vars tavlor kommer från Nationalmuseet. Ett stenkast från ateljén byggs just nu Nationalmuseum Jamtli. Från Jamtlis sida gör man förstås vad man kan för att få barn intresserade av konst och locka fler besökare till det nya konstmuseet.  

Text och foto: Mi Edvinsson

Utställningen hänger till den 22 april, och för de klasser som är intresserade går det fortfarande att boka skolprogrammet. Istället för ateljé kan klassen välja att göra selfies med mobilerna efter att ha utrustat sig med historiska attribut och symboler.  

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.