Fantasifullt för fyraåringar

Ungefär 600 förskolebarn såg Sara Ojas fantasifulla berättarföreställning Stort, smått och mittemellan som bjöd på sagor från både himmel och jord. Enligt Östersunds kommuns plan för kultur i förskolan ska alla förskolebarn få uppleva scenkonst det år de fyller fyra år.  

Det blir en lång väntan för stadsbarnen i Storsjöteaterns foajé när bussen som ska hämta förskolebarnen i Fåker och Orrviken är 45 minuter sen. Ingen optimal start för varken barn eller skådespelare, men allting går ändå väldigt bra när Sara Oja från Nordcirkus framför sin ensamföreställning ”Stort, smått och mittemellan”.

 -Har ni tagit med er fantasin? För då kan magiska saker hända, säger Sara när hon inleder.

Sara Oja berättar sagor för barnen i föreställningen Stort, smått och mittemellan. Foto: Mi Edvinsson.Det Sara Oja genomför är en berättarföreställning som, förutom en hel låda full med spännande saker, innehåller lite cirkus, lite sång – ja kort sagt lite av varje som finns i universum. Barnen är absolut med på noterna när hon tar dem med till sagornas värld.  Här får vi möta månen, solen, vinden, ekorren, igelkotten och många fler, som alla brottas med mänskliga dilemman som barnen kan känna igen sig i. Att bråka och komma sams, att vinna och förlora, att göra dumt och ställa till rätta. Barnen får också vara med på ett hörn och ge ljud åt regnet som smattrar och vinden som blåser. De imponeras när Sara bollar med tre molntussar i luften och vet till och med att det heter ”jonglera”. Ibland sjunger Sara med klar röst, helt utan ackompanjemang. Då blir barnen alldeles tysta. Det låter fint.

Föreställningen har erbjudits alla 4-åringar i Östersunds kommuns förskolor, allt enligt den lokala kulturplan som sedan 2015 finns för förskolan.

– Kultur är ett prioriterat område i förskolan och jag upplever nog att vi kommer iväg oftare nu. Det är viktigt att vi gör det, för alla barn får det inte med sig hemifrån. En föreställning kan inspirera till mer teater på förskolan, något som barnen ofta gör spontant, säger Maria Andersson från förskolan Luktärtan.

Förskolebarn på teaterföreställning. Foto: Mi Edvinsson.

Kristin Nordenström på förskolan Jägargården är snart klar med sin förskollärarutbildning. I examensarbetet kommer hon och hennes studiekamrat att skriva om kultur för barn eftersom det är viktigt.

– Det ger en upplevelse och stimulerar fantasi och kreativitet. Det skapas något, det växer något i barnen och nya tankespår kan öppnas upp, säger Kristin.

Alla som följt med en grupp förskolebarn till en teaterföreställning vet att det inte bara är scenkonsten som bjuder på upplevelser. En bussresa in till stan kan vara ett helt äventyr. I synnerhet om den kommer alldeles för sent.

Text och foto: Mi Edvinsson