Lärare om årets SETT-mässa 

Ett tjugotal lärare från Östersunds kommun besökte årets upplaga av SETT-mässan i Stockholm. SETT står för ”Scandinavian Educational Technology Transformation” och är Skandinaviens största mässa och konferens inom det moderna och innovativa lärandet. Lotta Lööv, lärare på Storsjöskolan, var en av dem som var där.  

 Hur var det? 

– Det var jätteintressant, speciellt föreläsningarna. Det gav nya idéer och inspiration.  

 Vad tar du för tankar med dig hem?  

– Att vi kan har hur många utbildningar som helst i olika program och appar, men om inte lärarna känner en grundtrygghet i att använda digital teknik så kommer de aldrig att använda dessa med sina elever. När vi jobbar med eleverna så utgår vi alltid från deras nivå, men vi gör det inte när det gäller pedagoger. Vi har pratat om det i digitaliseringsgruppen 7-9 och tror att nummer ett för att komma framåt i digitaliseringsarbetet är en minsta gemensamma nämnare när det gäller kompetens hos all pedagogiskt personal. 

 Bästa föreläsningen? 

– Oj. Det var svårt. Men en av de bästa jag hörde var Jacob Möllstam som pratade om de delar av de nya skrivningarna som inte handlar om programmering utan digital grundkompetens. Han påpekade bland annat att de program och verktyg vi utbildar eleverna på nu kanske inte längre finns när de går ut skolan, då har nya saker hunnit utvecklas. Vad eleverna måste få med sig är en grundtrygghet i att jobba i olika system som är användbar och en förståelse för hur olika system fungerar.  

Här kan du ta del av en mängd blogginlägg där andra medföljande lärare delar med sig av upplevelser, innehåll i föreläsningar reflektioner och nya kunskaper från SETT.