Exklusiv vernissage med grundsärskolans elever

Det är väntan och förväntan i solskenet utanför Jamtli innan dörrarna öppnas till det nybyggda konstmuseet. Dagens visning är endast för VIP-gästerna från grundsärskolan.  

Konstverken som grundsärskolans elever har gjort hänger nu i ett rum på nya Nationalmuseum Jamtli . Det uppmärksammas med vernissage med de unga konstnärerna, deras lärare och assistenter. I ateljén har salta pinnar, saft och godis dukats upp. I rummet intill visas ett bildspel som berättar om elevernas arbete tillsammans med Jamtlis konstpedagog och konstnären Bodil Halvarsson.

Biträdande museichefen Christina Wistman, Barn- och utbildningsförvaltningens Anna Åberg samt konstnären Bodil Halvarsson talar alla till eleverna och tackar dem för deras insats. Varmast applåder får Bodil Halvarsson.

Museichef, kulturansvarigt och konstnär klipper band. Foto: Mi Edvinsson
Christina Wistman, Bodil Halvarsson och Anna Åberg.

– Det är eleverna som är huvudpersonerna här idag, och det är främst till er som jag vill säga tack. Ni är konstnärer, och jag också. Jag har lärt mig mycket, och jag har fått uppleva många stunder tillsammans med er som jag aldrig kommer att glömma, säger Bodil.

När bandet har klippts är det dags att gå en trappa upp till utställningslokalerna. Den mest spännande vägen dit går genom den stora färgtuben och vidare längs stråket av blå färg.

Barn kikar in i färgtubFoto: Mi Edvinsson Barn kryper in i färgtuben. Foto: Mi Edvinsson
Små gropar i det sviktande underlaget ger fäste åt fötterna och hjälper besökaren att klättra rakt upp till rummet där elevernas vackra bollar hänger. Stora fönster åt två håll får konstverken att skina i solljuset. Barnen har inga svårigheter att se vems som är vems. De fotograferar med mobilerna och känner sig stolta.

Besökarna tittar på de hängande bollarna. Foto: Mi Edvinsson

Än mer stolta kan de känna sig när museipersonalen låser upp dörrarna och släpper in dem som första besökare till Nationalmuseum Jamtlis premiärutställning – en hel vecka tidigare än den offentliga invigningen. Och nog finns det mycket spännande att titta på i den mörka, svala utställningslokalen där konstverk från sex sekler lyser med sin glans. Det är glada och nyfikna barn som pekar och ställer frågor. Hit kommer de med största säkerhet att återvända om man ska tro deras medföljande lärare.

Text och foto: Mi Edvinsson