Skolstart i litteraturens tecken

Fjällängsskolan startar läsåret med presenter från bokbussen. Detta läsår kommer alla klasser arbeta med extra fokus på böcker, både färdigskrivna och sådana som väntar på att fyllas med innehåll.

Eleverna står klassvis grupperade ute på skolgården när rektor Mona med blomsterkrans i håret hälsar välkommen till ett nytt läsår på Fjällängsskolan. Hon pratar om något som hon gillar: Fjällängsskolans rektor Mona talar till eleverna med bok i handen. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersund.Böcker. Men boken hon visar upp för eleverna är tom! Sidorna är blanka och vita. Det fattas visst något här. Bokstäver såklart, det förstår vartenda barn. Den som ser sig omkring på skolgården kan konstatera att även de flesta av skolans lärare fattas. Men strax levereras allt i samma paket, exklusivt transporterat av Krokoms bokbuss som lånats in dagen till ära.

När den vilt tutande bussen glider in ovanför skolgården är det många ögonbryn som höjs. Ut genom dörrarna väller lärarna med varsin bokstav om halsen. Här kommer alfabetet som behövs för att skriva ihop ett innehåll i den tomma boken! Fast i gräslig oordning.

Flera lärare kommer ut ur bokbussen med bokstäver om halsen. Foto Mi Edvinsson, Pedagog Östersund. Lärare med bokstäver ställer sig i alfabetisk ordning framför bokbussen med eleverna tittar på. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersund.MePaket adresserat till klass 2 B. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersundd elevernas hjälp blir det strax ordning och reda. Varje klass får också ett vackert inslaget paket vars innehåll avslöjas inne i klassrummet: En gemensam högläsningsbok och en bok med blanka sidor som väntar på att fyllas med klassens egna spännande berättelser.

Den välplanerade skolstarten är upptakten på det lästema som hela skolan ska jobba med under året. Det huvudsakliga syftet är att öka läsandet och läslusten. En röd tråd i temat är mångfald och att upptäcka världen genom böcker, något som är extra relevant då Fjällängsskolan får många nya SVA-elever i år.

En plan för lästemat har gjorts upp. Förutom många bok- och biblioteksrelaterade aktiviteter kommer eleverna bland annat återberätta innehållet i sina högläsningsböcker för andra klasser. När de tomma böckerna fyllts med nyskrivna berättelser kommer de via biblioteket att lånas ut till andra.

Vi får återkomma längre fram och se vad arbetet har gett.

Text och foto: Mi Edvinsson