Hektiskt för praosamordnarna

Nu blir det obligatoriskt med minst tio dagars prao för elever i åk 8 och 9. I Östersunds kommun innebär det en fördubbling mot tidigare år.

Datorn och telefonen glöder när praosamordnarna Linda Smith och Mia Heribertsson söker efter arbetsgivare som är villiga att ställa upp och ta emot elever.

– Det ska inte hänga på elevernas eget kontaktnät om de får en vettig praoplats, säger Mia.

Linda talar i telefon och Mia sitter vid datorn. Foto: Mi Edvinsson, Pedagog Östersund

Grundskolans skyldighet att erbjuda prao avskaffades 1994. Många kommuner, däribland Östersunds kommun, har ändå fortsatt i någon form. Andra kommuner har löst kontakten med arbetslivet på helt andra sätt. Detta har uppenbarligen inte räckt. Skolan har under årens lopp fått mycket kritik för att eleverna får för lite kontakt med arbetslivet. Nu återinförs alltså obligatorisk prao under sammanlagt 10 dagar i åk 8 och 9. Det betyder att Östersunds åttondeklassare från och med nu får två praoveckor istället för en – en på hösten och en på våren.

– Det var inte enkelt att hitta platser åt alla förut heller, och nu är det dubbelt upp. Vi vill kunna erbjuda minst en plats per elev, säger Mia.

För att få ihop tillräckligt med platser får de söka i de egna leden. Redan i våras gick Barn- och utbildningsförvaltningen ut med en uppmaning till alla kommunala verksamheter att ta emot elever. De allra flesta har sagt ja i olika omfattning. Vård och omsorg, där det framtida rekryteringsbehovet är väldigt stort, har varit allra mest på hugget.

– Ena terminen blir det en kommunal praoplats, och den andra mer valfritt, säger Mia.

Om tio dagars obligatorisk prao verkligen ger den insikt i arbetslivet som det är tänkt, råder det delade meningar om. Eleverna får visserligen komma ut på en riktig arbetsplats, men kritikerna menar att praon istället begränsar möjligheten att få se fler olika yrken på nära håll.

– Oavsett vad man tycker finns det många vinster med att eleverna får komma ut på en arbetsplats några dagar. Bara en sådan sak som att själv ringa dit och ta kontakt är lärorikt. Och det här med att komma i tid… För många kan det också vara skönt att komma till en miljö där ingen vet något om dem sedan tidigare och där det finns en annan vuxen som ser dem, säger Mia.

Totalt ska Mia och Linda ordna praoplatser åt 550 elever. Vissa veckor ska så många som 80 elever ut på samma gång, de första vecka 41. Det är tufft, men det går.

– Vi är på god väg, säger Mia.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: