Med molnen i centrum

För Linnea Krylén är moln bland det mest fascinerande som finns. På Skapande skolas pedagogträff övertygade hon åhörarna om att naturvetenskap, svenska och konstnärligt skapande går alldeles utmärkt att kombinera.

Porträttbild Linnea Krylén. Foto: Mi EdvinssonLinnea Krylén är barnboksförfattaren, illustratören och molnnörden som håller i årets Skapande skola-aktivitet för årskurs 4:  Molnskådning.

Redan som barn intresserade hon sig för moln. Ständigt spanade hon efter nya, vackra moln på himlen och intresserade sig även för kopplingen mellan olika molntyper och väderlek. Moln finns i otaliga former och färger, och de är i ständig förändring. Rekord för ett moln att behålla samma form är enligt Linnea 8 minuter. Hon är påläst.

Linneas intresse resulterade 2015 i en faktabok om moln för barn, Handbok för molnskådare. Boken är upplagd för att passa både små och stora barn.

– Det finns både lätta och tunga fakta. Själv tycker jag att det är viktigt att man även kan lära sig de vetenskapliga latinska namnen på molnen. Man ska kunna få skryta lite med sin kunskap, säger Linnea.

För lärarna på pedagogträffen berättar hon vad som kommer att hända när hon besöker klassen samt hur man kan förbereda för att få en så bra aktivitet som möjligt. Besöket kommer att innefatta både en högst vetenskaplig studie av verkliga moln och kreativt skapande i bild och text.

– Det är spännande att göra detta med barn! Man får syn på deras personlighet i skapandet. En del är mycket vetenskapligt lagda, vissa dras till det ovanliga och udda och vissa skapar helt ur fantasin, säger Linnea.

Linnea sitter i fönsterkarmen och visar bild med moln för åhörarna. Foto: Mi EdvinssonUte är det grått, det är samma sorts moln över hela himlen, men med hjälp av bilder får lärarna ändå en föraning om hur molnskådning tillsammans med eleverna kan gå till. Det är många frågor som väcks. Hur kan moln sväva fast de är väldigt tunga, varför blir bara vissa moln extra fina i solnedgången och varför kallar man ibland linsmoln för ”besök från yttre rymden”? Spännande kuriosa blandas med massor av vetenskap. Linnea bidrar också med oväntade kulturella och demokratiska aspekter av molnskådning. Det är uppenbart att denna Skapande skola-aktivitet med lite förberedelse kan bli ett stort ämnesövergripande område med molnen i centrum. Om man vill.

Text och foto: Mi Edvinsson