Spännande snabbkurs i bibliotekssök

Med stor iver tog sig Fjällängsskolans fjärdeklassare an uppdraget på Östersunds bibliotek. Nu är de diplomerade mästare i att hitta rätt böcker i hyllorna. 

Som alltid på höstterminen har Östersunds bibliotek bjudit in alla kommunens fjärdeklassare till “Stora sökuppdraget”. Idag är det Fjällängsskolans tur. Bibliotekarierna Viola Bergfors och Elin Fritzell guidar bland barn- och ungdomshyllorna för att ge eleverna en överblick av vad som finns. Fakta för barn om allt från dinosaurier till hur man bakar hallontårta. Tecknade serier. Extra lättlästa böcker, och mycket mer. Flest är hyllorna med böcker i kategori H – skönlitteratur.    

Elin Fritzell med bokhyllor i bakgrunden. Foto: Mi Edvinsson
Elin Fritzell

Viola och Elin bringar klarhet i bibliotekets bokstavsmysterium, reder ut skillnad mellan Hcf och Hcg och gör eleverna uppmärksamma på det “u” som markerar att boken är anpassad för yngre läsare. Ett litet “u” kan göra mycket stor skillnad för läsupplevelsen av en faktabok.  

Efter en titt på de, enligt barnen, ganska gammalmodiga ljudböckerna på cd-skiva (man kan ju ladda ner ljudböcker i telefonen!) demonstrerar Elin hur man söker efter en titel i bibliotekets datakatalog. Hur vet man att den finns inne? Hur hittar man den bland hyllorna?  

En pojke knappar på tangentbordet i bibliotekets dator. En flicka står bredvid och tittar på skärmen.Nu är eleverna redo att gruppvis ta sig an dagens uppdrag. Varje grupp får en skriftlig instruktion om att söka efter en viss bok i katalogen och sedan leta fram den ur hyllorna. De skrider ivrigt till verket, de hjälps åt att hålla författarnamn och hyllbeteckning i minnet och snart har alla letat fram sin första bok. Och vilken konstig bok! Den är fin med guldkanter, men sidorna är vita och tomma. Men på insidan pärmen finns en ny instruktion. Gruppen som just har hittat “Extremt rysliga rysarboken” åt en fiktiv person måste nu hjälpa till med att hitta boken “Mumiemode”. Bibliotekspersonalen har verkligen gjort sig för.

– Förutom att eleverna lär sig att söka, blir det också ofta så att de vill stanna kvar och låna. När de letar i hyllorna hittar de andra spännande böcker som de blir nyfikna på, säger Elin Fritzell. 

 Tre elever sitter på huk och letar böcker i hyllan. Foto: Mi EdvinssonTre böcker var ska grupperna hitta, sedan ska böckerna in i återlämningsluckan. Vid uppvisande av kvitto får eleverna ett diplom. Deras allmänna omdöme är att uppdraget varit roligt. 

– Det var jättekul! Jag har aldrig själv sökt efter böcker i datorn, bara pappa. Den första var lite svår att hitta, men sen gick det bra. Jag skulle ha velat hitta ännu fler, säger Milla. 

-Att hitta böcker på biblioteket blir lättare nu, säger Jonna.   

Text och foto:Mi Edvinsson