Norskt koncept ökade elevernas danslust

Hur får jag alla elever att gilla dans på idrottslektionen? Mathilde Solstad fann svaret i Norge. Bli me, du också!

Dans är en viktig del av det centrala innehållet i ämnet idrott och hälsa. Det står noga angivet i kursplanen för samtliga av grundskolans årskurser och är med andra ord ingenting man kan förbise. Mathilde Solstad, idrottslärare i åk 1-6 på Norra skolan i Östersund, har ibland upplevt att det varit svårt att väcka elevernas entusiasm och skapa engagemang för dans på idrottslektionerna. Det är hon troligtvis inte ensam om.

Närbild på Mathilde sittande på bänk i gympasal.
Mathilde Solstad, idrottslärare.

– Det finns alltid någon som inte vill. Ofta tror eleverna om sig själva att de inte gillar dans. De har bestämt sig i förväg, innan de provat. Det gäller för både tjejer och killar och både yngre och äldre elever, fast bland de äldre är det oftast killar som backar, säger Mathilde.

Mathilde har provat afrikanskt, indiskt och hip hop med sina elever. Det går i regel lite bättre än pardans där motståndet bland eleverna brukar vara extra stort. Men vad skulle hon prova den här terminen?

– Jag tycker att det är lite jobbigt när jag vet att eleverna inte vill, och jag funderade på vad jag skulle hitta på. Men så var jag på besök i Norge och träffade min systerson som visade mig årets ”BlimE”-låt. Den var perfekt! Dansen var inte för svår och inte för lätt, och låten kändes som något som barnen kunde gilla, berättar Mathilde.

Varje år släpper NRK (Norges motsvarighet till SvT) en ny ”BlimE”-låt för barn. Varje låt har en speciell dans som man kan lära sig genom en video. På den landsomfattande BlimE-dagen är massor av elever med och sjunger. Blime är inget konstigt engelskt ord utan betyder precis vad det står: Bli me (på svenska ungefär ”Kom med”). Låtarna har alltid ett bra budskap som handlar om vänskap och andra mjuka värden. Årets låt heter Vi setter en strek over fordom og hat.

Elever i gympasal står i två rader bakom varandra och gör dansrörelse med armen.
Åk 2, Norra skolan, övar på BlimE-dansen.

På idrottslektionerna har Mathilde lärt ut dansen till åk 2-5, och nu var plötsligt fler elever med på tåget.

– Det var till exempel en kille som sa: ”Det har aldrig varit roligt med dans förut, men nu är det det.” Jag tror att det handlar om att de dels gillar låten, även texten, och att dansen är på rätt nivå. Jag tror kanske att jag har gjort lite för svåra danser förut, säger Mathilde.

Norra skolan har tema Rörelse i år. Alla årskurser har någon form av rörelse varje dag. Förskoleklassen har morgongympa på skolgården och andra årskurser har Röris och liknande som pauser på lektionerna. På lektionerna har det därför blivit tillfälle att öva på BlimE- dansen. Dansen ska nämligen framföras på Stortorget imorgon fredag 26 oktober klockan 12.15.

Nu ser eleverna fram emot uppvisningen med känslor som pendlar mellan jättekul och jätteläskigt. Årskurs 2 tränar i gympasalen och det ser riktigt bra ut. Tänk när alla klasserna dansar tillsammans…!

En rad med dansande elever med armarna på varandras axlar. Sedda bakifrån.

Text och foto: Mi Edvinsson

Här kan du kolla in årets BlimE-dans

Och här är text och musik till låten ”Vi setter en strek over fordom og hat.” 

 

 

 

 

Tags: