Familjecentralernas dag väckte uppmärksamhet

Familjecentralernas dag i Björkbackaparken blev en välbesökt och solig tillställning. Syftet var att synliggöra verksamheten för både presumtiva besökare och kommunpolitiker.

Östersunds kommuns familjecentraler bjöd på ett digert och spännande program under sin aktivitetsdag i Björkbackaparken i måndags. Målning, hinderbana, såpbubblor, sagostund, träning med barnmorskan och information från Familjestöd Bryggan var några av programpunkterna som erbjöds under dagen. Redan från start fanns ett stort antal barn och barnvagnar med tillhörande vuxna på plats. Även de lokala medierna hade hittat hit, vilket förstås kommer att bidra till välkommen uppmärksamhet.

– Vi vill synas! Vi måste i högre grad visa att vi finns, både för föräldrar som ännu inte hittat till oss och politikerna som ytterst styr vår verksamhet, säger Eva Sjöberg som jobbar vid Z-gränds och Lits familjecentraler.

Eva i förgrunden och barnvagnar, vuxna och barn i bakgrunden. Ute i parken.
Eva Sjöberg var nöjd med uppslutningen.

 

Åtminstone två politiker besökte enligt uppgift parken – kommunalrådet Pär Löfstrand och Barn- och utbildningsnämndens ordförande Joel Nordkvist.

Man ser ryggen på två små barn som målar på ett stort upphängt tyg med sprayflaskor med vattenfärg.
Målning med sprayflaskor stod på programmet.

Familjecentral är en verksamhet där öppen förskola, föräldrahälsovård, barnhälsovård och socialtjänst samarbetar. Den är öppen för alla som av någon anledning är hemma med barn i åldrarna 0-6 år. I Östersunds kommun finns fem familjecentraler. (På Jamtli finns ytterligare en öppen förskola utan koppling till hälsovård och socialtjänst.)

 

 

– Det är en viktig mötesplats för att knyta sociala kontakter. Man kanske nyss har flyttat hit, eller kommit bort från sina gamla vänner sedan man fick barn, säger Mia Jonsson som jobbar på Gläntans öppna förskola.

– Vi är helt klart en livlina för många, säger Eva.

Med bästa picnicväder blev Familjecentralernas dag en välbesökt och härlig dag för stora som små. Dagens enda bekymmer var att hitta få tag i någon på kommunen som kunde komma och låsa upp toaletten, men allting löste sig till det bästa.

Vuxen sitter på huk i gräset och tittar i sagobok med sitt barn. Filt på gräset och bibliotekets cykel i bild.
Biblioteket var på plats med en boklåda.

 

Text och foto: Mi Edvinsson