Globalt skolarbete 

Arbetet kring World´s Children´s Prize gav femteklassarna på Odenslundsskolan ny kunskap, nya perspektiv och kanske också inspiration till att själva försöka göra världen lite bättre. Fyra av eleverna fick dessutom äran att närvara vid prisutdelningen på Gripsholms slott.   

World´s Children´s Prize (WCP) är en organisation som varje år delar ut ett pris till en internationell barnrättshjälte, det vill säga en person som på något sätt kämpar för barns rättigheter. Intresserade skolor runt om i världen kan delta i WCP-programmet som är ett globalt utbildningsprogram där skolelever lär om barns rättigheter, demokrati, jämställdhet, miljö, de globala hållbarhetsmålen och global vänskap. Första gången priset delades ut var våren 2000. Läraren Lena Johansson på Odenslundsskolan i Östersund har varit med vartenda år från start, men klasserna har förstås växlat. 

 – Det är en chans för våra barn att få se hur andra barn har det och få en spegling av sitt eget liv. Här är det lätt att klaga på att det regnar och att maten inte är god. Det här hjälper till att höja blicken och inse att man har mycket att vara tacksam för, säger Lena. 

  I år har nuvarande klass 5 varit med. En av elevernas uppgifter har varit att lära om de tre barnrättskämpar som nominerats till World´s Children´s Prize 2019. Mycket finns att läsa i organisationens tidning Globe som de deltagande klasserna får skickat till sig. 

 – Vi var olika grupper som jobbade med olika kandidater, och sedan fick vi gå ut och berätta om dem för eleverna i trean och fyran. Vi berättade vad de jobbade med och visade också lite film, berättar Vendela 

Därefter arrangerade femteklassarna ett val på skolan där alla elever i årskurs 3-5 fick rösta på sin favoritkandidat. Vinnare på Odenslundsskolans blev Ashok Dyalchand från Indien som i över 40 år har kämpat mot barnäktenskap och för flickors lika rättigheter.  

 – Vi har fått bättre uppfattning om hur andra har det genom att jobba med det här, säger Vendela. 

 – Innan så tänker man att alla har det ungefär som vi, men så är det ju inte. När man får veta, så vill man försöka hjälpa till, säger Emma. 

Lena kommer att fortsätta arbeta med WCP-programmet som hon ser som en mycket bra pedagogisk möjlighet.   

 – Man får ett bra gratismaterial i form av tidningen och den stora poängen är att det barnens egna berättelser som man får ta del av. Det blir på ett annat sätt än om det är en vuxen lärare som berättar om hur till exempel gatubarn har det. Sedan brukar jag plocka in passande skönlitteratur för att vidga perspektiven, säger Lena.     

Klassen på Odenslundsskolan har även deltagit i Jorden Runt-loppet som är ett samarbete mellan WCP och Sveriges Olympiska kommitté. Syftet med aktiviteten är bland annat att skapa engagemang för de FN:s globala mål. Den 1 april framför elever runt om i världen sina krav för en bättre värld och bildar en fiktiv mänsklig kedja runt jorden genom att gå eller springa 3 kilometer.  

 

 

 

 

 

 

 

– Vi har lärt oss att det inte är hållbart att fortsätta som vi gör med krig och konflikter och klimatförstöring, Det måste till en förändring, säger Laban. 

Vinnaren av World´s Childrens´s Prize 2019, Ashok Dyalchandfick under högtidliga former på Gripsholms slott ta emot sitt pris ur prinsessan Sofias hand. Förutom den internationella barnjuryn hade totalt tio minderåriga VIP-gäster bjudits in till ceremoni och festmiddag. Fyra av dessa kom från Odenslundsskolan! Ebba skrev den vinnande motiveringen och Hedvig, Fabian och Axel blev med lottens hjälp hennes resesällskap.  

 – Vi fick vara med i salen när pristagaren tog emot priset, vi fick gå runt och titta och vi fick vara med på middagen. Det var kul och häftigt! Pristagaren bodde på samma hotell som vi, berättar Hedvig. 

I salen på Gripsholm berättade en flicka från Zimbabwe om de olika ländernas arbete och visade filmklipp från Jorden Runt-lopp världen över. Plötsligt, som ett riktigt exotiskt inslag i sammanhanget, dök Odenslundseleverna upp på skärmen – på skidor! I Jämtland var det ju nämligen snö 1 april, och eleverna gjorde sitt lopp tillsammans med Anders Södergren som är en av ambassadörerna för Jorden Runt-loppet.  

Läs mer om World´s Children´s Prize här.

Text: Mi Edvinsson. Foto: Mi Edvinsson och Lena Johansson.