Guldstund i Bodils ateljé

Lugnet, färgerna, skapandet. Förmånen att få samtala med någon som har tid att lyssna. Eleverna, som inom ramen för Skapande skola besökte Bodil Halvarssons ateljé, fick en förmiddag utöver det vanliga.

Det samtalas runt bordet medan konstnären Bodil Halvarsson klickar upp färger på papptallrikar. Rött, gult, blått och vitt. En palett vardera till Erik, Edvin, River och Ville. Framför dem ligger vita papper av tjock kvalitet, lämpliga för unga konstnärer att måla på.

De talar om historia eftersom pojkarnas klass nyligen haft historietema i skolan. Kanske minns de något som kan inspirera till ett konstverk? Elevernas tankar rör sig i olika riktningar. Någon tänker på världskrig. Någon funderar på Nordkoreas diktator som inte är någon snäll person. Men historia kan också vara sådant som mormor och morfar har berättat från sin barndom. Om man inte vill måla något som har med historia att göra kan man måla sommar. Eller vad som helst.

Bodil har sin ateljé en trappa upp i Härke Konstcentrum. Utsikten över gröna ängar, Storsjön och vitfläckiga fjäll är fantastisk. De fyra gäster hon bjudit in idag kommer alla från Lugnviksskolan, från en av grundsärskolans 7-9-klasser. Häromdagen var klassens tjejer här. Nu är det killarnas tur.– Vi fick ett erbjudande om att komma hit och låta eleverna måla. Det var en fin möjlighet som vi ville ta vara på, säger Josefine Dovner, en av pedagogerna som följt med eleverna hit.

Erbjudandet ligger inom ramen för Skapande skola och var en önskning från klassen. Bodil har under våren lett Skapande Skolaaktiviteter för grundsärskolans elever på Lugnviksskolan, Mimergården och Körfältsskolan. De har bland annat jobbat med lera och mosaik. Bara Lugnviksskolans elever har målat.

– Man kan fylla hela papperet med färg, säger Bodil. Ska vi göra det?

Erik gör tummen upp och sätter igång. Penseln har ett långt greppvänligt skaft och han för den i vida bågar. Snart har det vita papperet förvandlats till ett hav av rött. Med de fyra färgerna på paletten kan man blanda många nya nyanser om man vill. Framför Edvin växer en härlig blandning av färger och mönster fram. Han gillar verkligen att måla, det märks. Det är heller inte första gången han är i Bodils ateljé. Han har nämligen varit här på praktik.

– Då var det bara du och jag, säger Bodil.

Bodil sitter mitt emot en elev vid bordet med färger och betraktar tankfullt elevens målning.

I ateljén råder en vilsam och lågmäld atmosfär som fortplantar sig i hela kroppen. Det är skönt att sitta här. Pojkarna målar koncentrerat. Ibland småpratar de, helst med Bodil. Hon är en god lyssnare och genuint intresserad av elevernas tankar. Penslarna rör sig i eftertänksamma banor. Färgerna tar makt över papperets vita tomhet.Vilken guldkant på en skoldag!

Text och foto: Mi Edvinsson

 

Här är några bilder som Bodil tagit från sina aktivteter på Mimergården och Körfältsskolan. Materialet är bland annat venetiansk glasmosaik av bästa kvalitet som Bodil hade över.