Hurra, vi får plats!

För tre av Arnljotskolans klasser blev skolstarten extra spännande. Tänk att vara de första som kliver in på en helt ny avdelning!  

Barn och föräldrar flockas på skolgården. Det är skolstart, förväntan i luften, glada möten mellan elever och lärare. Arnljotskolans entré har förvandlats till en inbjudande portal av ballonger, men tre av skolans klasser kommer inte att passera igenom den idag. Istället vinkas de åt sidan av sina lärare som leder dem ut genom skolgårdens grind, till huset mitt emot. Där står rektor Nina och hälsar dem välkomna. Idag ska de få inviga en helt ny avdelning!  Bandet klipps. Trumpetfanfaren börjar som en trevande harkling, men tar sig snabbtYtterdörren slås upp och klass 1, 2 och 3 D strömmar in med stora ögonTrappor leder upp till ovanvåningen där de nya klassrummen finns. Lite pirrigt? Bara lugn! Birger finns på plats, redo att ta emot med mjuka kramar.  

Den nya avdelningen är en konsekvens av trångboddhet. När utrymmena inte räckte till på Östbergsskolan verkade den bästa lösningen vara att låta årskurs 3 flytta till Arnljotskolan och förenas med F2. Men hur skulle de få plats där?  Under sommaren har fastighetsbolagets hantverkare färdigställt lokaler i huset bredvid Arnljotskolans skolgård, lokaler som Östersunds kommun hyr.  Arbetsnamnet har varit ”den vita avdelningen” – tom med vita väggar, ett oskrivet blad – men med elever på alla stolar kommer den strax att bli mera färgstark, även till namnet. 

 – Vi är glada att vi får behålla treorna här hos oss! Det här blir toppen och lokalerna är jättefina, säger läraren Lena Georgsson.  

Lena Georgsson är en av de lärare som i höst får undervisa i nya lokaler.

I de nya lokalerna finns förutom klassrummen massor av golvyta, grupprum och småbord med stolar här och där. Möjligheterna att ostört jobba i mindre grupper är lyxigt stora. Fritidshemmet har ett eget rum med köksavdelning och altandörr ut till en grönskande liten innergård. I den luftiga hallen på entréplanet finns klädkrokar och plats för alla skor. 

Små och stora vimlar nyfiket omkring. Var är vårt nya klassrum? Eleverna i klass 3D hittar sina platser, där ibland Chanel som säger att det kändes lite ”pinsamt” när de skulle gå in i det nya skolhuset. 

 – Man visste ju inte hur det skulle vara. Men det är jättefint och stort och det finns mycket plats för alla barn, det är bra, säger Chanel. 

Chanel gillar det nya klassrummet.

 Text och foto: Mi Edvinsson