Bibliotekarierna tipsar 

Höstens bokmingel på Östersunds bibliotek arrangerades denna gång som ett öppet drop in där bibliotekarierna hade bullat upp med pepparkakor och nyutkomna böcker.  Besökstalet kunde ha varit större, men de lärare som kom fick gott om tid för samtal med personalen.  

– Lärarna kommer för att se vilket utbud vi från Skolbibliotekscentralen kan erbjuda. Många har också frågor om talboksbiblioteket Legimus, säger Elisabet Bergström. 

På en bokvagn presenteras ett gäng av de nyare klassuppsättningarna som skolorna kan låna. Intill finns ett utbud av ungdomslitteratur på engelska för läsning i mindre grupper av högstadieelever. 

– Vi håller på och gör om vår webb så att det ska bli lättare för pedagoger att hitta vad som finnsDet bli klart i januari, säger bibliotekarien Elin Runsten.   

En av de lärare som hittat till bokminglet är Eva Johansson, skolbiblioteksansvarig på Körfältsskolan. Hon bläddrar intresserat i några färgglada bilderböcker som är skrivna på två språk. Sagorna finns på svenska i kombination med bland annat arabiska,  somaliska, tigrinska och turkiska.

– De här gillar jagVi har många flerspråkiga hos oss, och de här tror jag absolut kan vara något, säger Eva. 

Bibliotekariernas boktips

Såhär inför jul är det kanske inte bara skolbiblioteken som önskar sig nya böcker. Men vad ska man välja? En nyutkommen titel av en författare som redan är välkänd bland bokslukarna borde vara ett säkert kort. Ingela Halén tipsar om en ny bok av bok av en svensk författare som skriver för att skapa gåshud hos läsarna:  

”För alltid” av Ingelin Angerborn (9-12 år)

– Hon har kommit ut med en ny i år. De här böckerna brukar vara mycket populära bland mellanstadiets bokslukare, säger Ingela. 

Bland de nyutkomna finns förstås okända pärlor som kan behöva en bibliotekaries hjälp för att upptäckas.  Elin Runsten tipsar om tre väldigt olika böcker som hon av olika anledningar vill lyfta fram.

Fråga Jennyav Jenny Jägerfeld (Från ca 9 år)

– Jenny Jägerfeld är psykolog och författare och svarar på ungas frågor i Svenska Dagbladet. Det är väldigt fina svar på olika problem som unga kan ha. Det här är en viktig bok där man kan läsa om andras problem och kanske samtidigt få hjälp med sina egna, säger Elin.  

Min syster är ett spöke och andra dikter av Lena Sjöberg (9-12 år) 

– Det här är en lyrikbok åt det lite sorgliga hållet för mellan- och högstadieåldern. En bok med djup och fina illustrationer 

 ”Jätteödlans hemlighet” av Mårten Melin (6-9 år) 

– Det här är första boken i en ny serie i ”börja läsa-genren”. Det är färgstarka bilder, innehållet är spännande och boken är speciell eftersom den har både vanlig text och pratbubblor som i serietidningar. Det är som en övergång mellan serier och riktiga böcker, kan man säga. De kan vara bra för barn som just har börjat läsa eller för nyanlända som börjar läsa på svenska. 

Text och foto: Mi Edvinsson

För er som inte var på biblioteket och kunde ställa frågor om Legimus finns en tidigare artikel på Pedagog Östersund som berättar en hel del om hur det fungerar. 

Rätten att läsa