Ragnarök i modern tappning 

Kan Överhogdalsbonaden vara spännande för nioåringar? Absolut! Inspirerade av besöket på Jamtli skapade eleverna från Vallaskolan egna bonader med fantasifulla figurer.   

Treorna från Vallaskolan samlas i Jamtlis vestibul där pedagogen Tilde Knutsson tar emot.  

Hon ställer en fråga: Vad ser ni framför er när ni hör ordet ”skatt”, vad kan det vara för någontingHon ber eleverna fundera – tyst för sig själva – och behålla tanken i huvudet när de går ner i utställningslokalen. Eleverna följer Tilde in i ett mörkt rum med sittbänkar längs ena väggen. Det enda som lyser är Jamtlis textila stolthet bakom sitt glas: Överhogdalsbonaden. 

– Vi som jobbar på Jamtli säger att det här är en skatt, säger Tilde och pekar på bonaden. 

Reaktionen är väntad: 

– Va?! 

– Det ser inte mycket ut, men den gjordes för 1 000 år sedan, på vikingatiden. Då förstår ni att det är längesedan, säger Tilde.  

En tygbit med figurer bakom glas. Hur får man nutida nioåringar intresserade av detta? Det visar sig att det inte alls är så svårt. Historierna kring upptäckten av bonaden är många och spännande. Många gåtor – som hur den hamnade i Överhogdal och vad de vävda figurerna egentligen berättar – är fortfarande olösta och väcker funderingar.  Innan Tilde ens har börjat berätta är barnen fulla av frågor.  

– Man tror inte att de ska lyssna, men det gör de säger Tilde. 

Eleverna känner igen några av bonadens figurer från Jamtlis logga och skulpturen som står i rondellen i närheten av JamtliVad är det för figurer? Är det Tor med sin hammare? Odens åttafotade häst? Midgårdsormen?  

En teori är att bonaden berättar om Ragnarök och jordens undergång. Tilde läser berättelsen om Ragnarök, om fenrisulven som slukar allt, gudarna som dör. Det är stor dramatik som levandegörs med hjälp av enkel rekvisita: En gong-gong. Ett svärd. Ett horn att blåsa i.  Rummets mörker skapar stämning. Det är verkligen en ruskig historia! 

Tankefrön till eget skapande  

Mötet med Överhogdalsbonaden är första delen i en Skapande skola-aktivitet i samarbete med Jamtli och illustratören/animatören Malin AlménTilde berättar för barnen att de snart ska får skapa egna figurer och bonader. Medan tankarna fortfarande kretsar kring Ragnarök och jordens undergång får eleverna och fundera på vad de själva skulle vilja berätta.  En historia om gott och ont? Ljus och mörker? Värme och kyla?  

– Blunda en stund och tänk, uppmanar Tilde.  

Vägen ut ur rummet går tätt intill glasrutan. Eleverna kikar nyfiket– Där är Tor! Där är ormen! – och fler frågor följer: Hur lång tid tar det att göra en sån här? Var är de avklippta bitarna?  

Det kreativa arbetet  

Några dagar senare stor Malin Almén i treornas klassrum. Tillsammans rekapitulerar de besöket på Jamtli. Vad minns de? Det är en hel del.  

Malin Almén introducerar uppgiften.

Som inspiration visar Malin den animerade film hon gjort om Överhogdalsbonaden och som bygger på Ragnaröksteorin. 

På ett bord ligger massor av material uppdukat. Filt i olika färgerbrodergarn, löst tovade ullbitar, knappar… Uppgiften är att göra varsin figur, ond eller god, som sedan ska sättas samman till en modern version av den gamla bonaden.  

– En god hjälte kan vara ett litet ängsligt djur som springer snabbt och har god hörsel. Eller ett träd vars frukt ger magiska krafter, säger Malin i ett försök att vidga elevernas tankar bortom beväpnade soldater och superhjältar med stora muskler.  

Eleverna får först rita en modell på papper och fundera på vad det är för figur. Pappersfiguren klipps ut till en mall som ritas av på filt, klipps ut och dekoreras med detaljer.  

– Om jag vill göra en figur som äter upp en annan, får jag göra två stycken då? 

– Kan man ha två färger på en figur? 

Malin svarar på frågor och kommer med förslag på lösningar. Eleverna är snabbt igång med arbetet. De klipper, limmar och broderar. Lite vuxenhjälp med att trä i tråden, sedan går det som en dans.   

Till sist får eleverna berätta om sin figur för kompisarna. Tillsammans kommer de överens om en ordning att klistra upp figurerna på klassens bonad. Så fint! 

Eventuellt kommer elevernas alster att visas på Jamtli.