Fem röster om flerspråkighet

Vid den fjärde och sista nätverksträffen för kommunens specialpedagoger stod flerspråkighet och inkludering i fokus. Fem personer talade om sina erfarenheter i ämnet, var och en ur sitt perspektiv.

Efter att ha lyssnat på de pedagoger och chefer som talade på träffen stod det fullständigt klart att flerspråkighet kommer att vara varje pedagogs vardag framöver, om det inte redan är det. För att klara uppdraget på bästa sätt behövs kompetensutveckling och nya sätt att arbeta i klassrummet. Mycket bra sker redan ute på skolorna, men det behövs mer, mycket mer, och det är inte SVA-lärarna det hänger på, de kan sitt jobb. Snarare handlar det om att varje lärare måste ha tillräcklig kompetens för att klara de utmaningar som flerspråkighet i klassrummet innebär.

Här följer korta sammandrag från var och en av dagens talare:

Martha Semrén berättar om Fagervallsskolans arbete med genrepedagogik. Arbetssättet har en inkluderande effekt på de nyanlända eleverna och verkar språkutvecklande för alla barn, oavsett modersmål.

Tidigare artiklar om genrepedagogik på Fagervallsskolan:

Fagervallsskolan satsar på genrepedagogik       Genrepedagogik i klassrummet

Lena Stjernefelt på Parkskolan berättar om språkinlärningens olika faser.Ju högre klass de nyanlända eleverna ska gå i, desto mer språkträning behöver de för att klara av det skolspråket i den ordinarie klassen.

Jessica Björnwall berättar om det nya kartläggningsmaterialet som ska komma våren 2016 och som ska testas med Östbergsskolan som pilotskola. För att nyanlända ska få det stöd som de behöver, måste deras kunskaper kartläggas bättre och snabbare.

Länk till tidigare inlägg med Jessica Björnwall

 Kerstin Engström, rektor på Modersmålenheten, pratar om vikten att bemöta nyanlända förskolebarn och elever på rätt sätt. Det första mötet med verksamheternas vuxna kan avgöra hela deras framtid.

Karin Flodin, verksamhetschef, pratar om kommunens vision kring flerspråkighet. Flerspråkighet är ett högprioriterat område för Barn- och Utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Text och bild: Mi Edvinsson

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.