Ny plan för studie- och yrkesvägledning

Under hösten kommer kommunens studie- och yrkesvägledare tillsammans att påbörja utformningen av en gemensam kommunövergripande plan för studie- och yrkesvägledning. Planen ska sedan konkretiseras och anpassas ute på de enskilda skolorna.

För att få ökad kunskap och lättare kunna implementera den nya arbetsplanen kommer många av Östersunds pedagoger att erbjudas utbildning inom området skola-arbetsliv under vårterminen 2015. Utbildningen arrangeras av Skolverket i samarbete med Arbetsförmedlingen.

syvPlanen kommer att utformas med hjälp av Skolverkets Allmänna råd för arbete med studie- och yrkesvägledning som kom i december 2013. I de allmänna råden framhålls vikten av att arbeta systematiskt med studie- och yrkesvägledning. Vägledning ska finnas för eleverna från årskurs 1 och vidare genom hela skoltiden. De allmänna råden betonar att studie- och yrkesvägledning är allas ansvar och något som ska ingå i den ordinarie undervisningen.

Studie- och yrkesvägledning är ofta främst förknippat med PRAO (praktisk arbetslivsorientering) eller gymnasieinformation, men enligt de allmänna råden handlar vägledning också om utveckling av olika förmågor hos eleven. Exempel på sådana förmågor är att bli medveten om sig själv och om olika valalternativ, att fatta beslut och att genomföra dem.

Läs mer om kommunens skola-omvärldsarbete här.

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.