Mystery Skype – klassrummet blir globalt med ett knapptryck!

Hur kan man använda den hederliga leken ”20 frågor” för att göra ditt klassrum både digitalt och globalt? Mystery Skype kan vara svaret på det!

Mystery Skype är ett lektionspass där du och din klass loggar in er på Skype samtidigt med en annan klass någonstans i världen. Genom att ställa ja och nej-frågor till varandra ska klasserna försöka lista ut var i världen den andra klassen befinner sig. Det pågår febril aktivitet med samtal, kartböcker, idéer och nya frågor. Engelska är vanligtvis den gemensamma språket, men det går naturligtvis att välja andra språk så länge de både klasserna använder sig av samma.

Här kan du se ett exempel på när läraren Karen Mensing använder Mystery Skype med sina elever i grade 2:

Även svenska lärare testar nu Mystery Skype. I en krönika i Skolvärlden delar läraren Sara Bruun med sig av sin erfarenhet. Här kan du läsa det. Det här är hennes råd för att komma igång:

  • Du behöver en dator eller surfplatta med kamera och helst en projektor. Om din dator inte har en kamera så finns det billiga att köpa till. Jag köpte min för 75 kronor och då ingick mikrofon. Samla eleverna framför kameran, hyfsat nära datorn/surfplattan annars hörs de inte.
  • Se till att ditt Skypenamn inte avslöjar var du är (eleverna googlar blixtsnabbt ditt namn).
  • Koppla upp dig med din Mystery Skype-lärare först och sätt sedan igång projektorn. Då avslöjar inte ditt konto var du är. Se till att klassrummet inte visar något avslöjande. En plansch med “ Välkommen till Furutorpskolan” är inte så smart.
  • Låt eleverna förbereda frågor i förväg och bestäm sedan vilken elev som ska ställa vilken fråga. Min erfarenhet är att de inte vågar säga något och att endast två–tre stycken är aktiva om det inte är uppgjort i förväg.
  • Bestäm i förväg om det är okej att prata svenska mellan frågorna, det vill säga när eleverna försöker lista ut var den andra klassen befinner sig. Personligen tycker jag det är okej med svenska när vi gör det på tyska, men inte på engelska.
  • Förbered ledtrådar till den andra klassen om din ort. Det är inte helt lätt att klura ut småorter som Vinslöv! Gills det till exempel om de andra säger Hässleholm?

Sara har även blivit intervjuad om sitt arbete med Skype och andra digitala verktyg i webbtidningen Horisonten. Den kan du läsa här.

Här finns ett annat inspirerande exempel på när Mr Solarz använder Mystery Skype med sin klass.

För att registrera dig och läsa mer om Mystery Skype, klicka här.

Om du provar vill vi på Pedagog Östersund gärna vara med! Maila på pedagog@ostersund.se

/Janna

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.