Starten på samarbetet mellan NTA och arbetsliv

Förra hösten startade ett samarbete mellan arbetsliv och NTA upp där Näringslivskontoret och Bouf tillsammans bjöd in ett femtiotal företag och organisationer. Idéen bakom det hela är att bland annat att få ut företag till skolorna eller vice versa, få ut eleverna till företagen och på så sätt kan företag, lärare och elever få utbyte av varandra och höja varandras kompetenser.

Det företag som var först ut i skolorna i denna satsning var Måltidsservice, en del av kommunens Serviceförvaltning. En av Tavelbäckens femmor, där Cecilia Hjelm hade  Matens kemi som NTA-tema, fick under våren besök av Yvonne Mattson och Anders Burström där fokus var den energi vi får i oss från maten.

 

Personal M-service  Mat och energi
Under lektionen fick eleverna även testa att äta yoghurt som hade färgats i olika färger och de kunde då få uppleva att ögonen spelar hjärnan ett spratt eftersom man oftast upplever att grön yoghurt smakar päron och gul yoghurt citron t.ex. Vi alla vet ju att man äter med ögonen också och det visade det här experimentet väldigt tydlig. Det gav en diskussion att maten även ska ge en upplevelse.

Youghurttest1 Youghurttest2

Ett led i det här samarbetet är att öka lust och motivationen hos eleverna och givetvis få upp ögonen för arbetslivet i vår närmiljö och med tanke på kommentarerna nedan verkar det som Måltidsservice hade lyckats med det.

Några synpunkter från några av eleverna:

Matens kemi har varit ett roligt tema, tycker de. Man har lärt sig mycket om vad som är bra och mindre bra för kroppen, var man hittar olika näringsämnen osv. De tre tycker att det är roligt att det kommer någon ”utifrån”, någon med special-kunskaper genom sitt yrke, och berättar och håller lektion. Det ger något nytt. Att låta fler från arbetslivet komma in och undervisa t.ex. i NTA-teman skulle kunna göra skolarbetet ännu mera intressant och att man då lär sig mer.

Vad händer framåt?

Efter det här besöket har Måltidsservice varit på Tavelbäcksskolan ytterligare en gång och nu under hösten 2015 är det  Lillsjöskolans tur att få besök. Det innebär att samarbetet är på rull och nu väntar vi bara på fler från arbetslivet in i skolorna!

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.