Nyfiken på: Monica Niemi

Hon är nyfiken förskollärare och kreativ IT-nörd. Hon bloggar, skriver böcker, föreläser, håller work shops och erbjuder digital support i personalrummet. Vem är hon egentligen, den superenergiska Monica Niemi på Fagervallsskolan?

Monica Niemi tar emot på Fagervallsskolan. Hon är bekvämt klädd i jeans, kofta och en stor, färgglad sjal. Ansiktet utstrålar friskhet av en sort som får en att associera till en fjällbäck om våren. Leendet är rättframt och varmt. Av dialekten att döma kommer hon norrifrån, och jodå – hon har sina rötter i Kiruna, en plats som hon numera inte besöker så ofta.

Monica är utbildad förskollärare och har jobbat i Östersunds kommun sedan 2005, varav sex år på Vallens förskola. Det här läsåret är hon resurs i en F-klass på Fagervallens skola.

– Jag kan inte prova alla nya idéer nu när jag inte har någon grupp, men jag har en kollega som är försökskanin, säger Monica med glimten i ögat.

Foto: Mi Edvinsson

I fjol blev hon nominerad till lärarstipendiet Guldäpplet som varje år delas ut till lärare som förnyat lärandet med stöd av IT. Hon fick inte stipendiet, men blev glad för nomineringen.

– Det är kul att bli uppmärksammad. Jag tycker ju inte att jag gör så mycket egentligen, fast det gör jag kanske, säger Monica.

Och det kan nog hennes kollegor skriva under på. Inte alla hade tagit initiativ till ”digitalt fika” i personalrummet för att hjälpa kollegor med tekniska problem.

 Nyfikenhet och pedagogiska möjligheter

Monicas intresse för IT-teknik har kommit ganska sent i livet. Hon har aldrig varit först med ny teknik, och hon gillade inte datorer när hon gick i skolan. Nyfikenheten väcktes inte förrän 2010 då hon deltog i Förskolelyftet där arbete med dator ingick.

– Jag hade haft mycket fokus på sagor och dramatiseringar mitt arbete, och nu fattade jag hur datorn kunde tillföra en extra dimension genom att till exempel spela in sånger och barnens berättande. Det var häftigt, säger Monica.

Foto: Mi Edvinsson

Tvärt emot vad man skulle kunna tro, tycker Monica inte att det är speciellt roligt att använda pedagogiska appar och spel. Det överlåter hon med varm hand åt entusiastiska kollegor. Istället vill hon använda IT-tekniken på ett mer kreativt sätt och skapa något eget.

– Jag har en nyfikenhet att utforska. Jag tänker ofta: Hur skulle vi kunna göra det här? Det väcker lust i mig, och det känner ju barnen också, säger Monica.

Genom att använda IT-teknik kan man komma åt många olika aspekter av lärande, menar Monica. Det blir enkelt att titta tillsammans på något som barnen har gjort och diskutera det. Man har även möjlighet att skapa om och förbättra. Med IT-teknik blir det också enkelt att låta andra ta del av barnens arbete. Det betyder inte att det ska läggas ut på Internet. Det räcker med att visa för föräldrar eller en annan klass för att barnens engagemang ska öka.

– De anstränger sig mycket mer än om det bara ska stoppas ner i en låda och glömmas bort. Att ha en mottagare är viktigt, men det underskattas ofta, säger Monica.

 Delandets kultur

Mest för sin egen skull började Monica skriva ner vilka aktiviteter hon provade med barnen och hur det föll ut. Detta gjorde hon i en blogg som vid det här laget haft många tusen besökare. Hon skrev också ner tips till sina kollegor – tjocka kompendier som hon kopierade och delade ut till de som ville ha.

Jag tycker att kollegor ska dela med sig mer. Då måste jag ju börja med mig själv.

Dokumentera-och-skapa-med-laerplatta-(Haeftad-2013)

– Jag vill sprida det jag gör. Jag tycker ju att kollegor ska dela med sig mer, och då måste jag ju börja med mig själv. Det är ganska vanligt att man ”håller” lite på det man har. Det vill jag ändra på, säger Monica.

Efter uppmuntran från sin syster skrev Monica ett bokmanus och skickade till ett förlag. Det resulterade i boken ”Dokumentera och skapa med lärplatta”, en bok som passar för både skolans och förskolans pedagoger.

Hon har också hållit många föreläsningar och workshops runt om i Sverige, men avslöjar att hon gruvar sig lika mycket varje gång.

– Det är verkligen utanför min bekvämlighetszon. Inför varje tillfälle som jag ska prata inför folk har jag ont i magen och undrar varför jag utsätter mig för detta. Men, som ett av mina       barn sa en gång: ”Du måste ju tänka på dina fans…”

Monica är 35 år och trebarnsmamma. Under varje föräldraledighet har hon genomfört större projekt – allt ifrån att baka tårtor och leda skogsknyttverksamhet till att skriva sin bok. Var får hon all energi ifrån?

– Jag gillar att hålla igång, det ligger i släkten. Jag har varit arbetslös två dagar i hela mitt liv, och då putsade jag fönster hos en kompis, så det säger väl en del, säger Monica med ett brett leende.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.