Femteklassare som lekledare

Stora och små blandas när femteklassarna leder rastaktiviteter på Norra skolan. Både  deltagare och ledare gillar det nya initiativet. Det är kul, och alla får vara med!

På den snötäckta skolgården mitt i stan dansas det för fulla muggar. Det är coola steg till musiken som strömmar ut ur högtalaren, det är glada miner, rykande andedräkt och en salig blandning av tjejer och killar, stora och små. Framför den dansande skaran står ett par femteklassare och leder rörelserna.

Foto: Mi Edvinsson

– Vad man blir varm, säger en flicka och ler.

Rastaktiviteterna på Norra skolan började i höst, på initiativ av fritidspedagogerna Camilla Edfalk och Anneli Wivién (som även är idrottslärare).

– Utemiljön hos oss är som den är, och vi tänkte att vi måste hitta på någonting för att göra rasterna roligare. Det är många som spelar fotboll här, men alla gillar ju inte det, säger Anneli Wivién.

Tre gånger i veckan, både på förmiddagsrasten och lunchrasten, leder två elever från åk 5 lekar för alla som vill vara med. Totalt är de åtta frivilliga som turas om. Vad som ska erbjudasFoto: Mi Edvinsson, har de bestämt tillsammans. Jonna och Emelie ledde aktiviteterna förra veckan.

– Vi hade svanskull, limbo och hela havet stormar. Det är kul! Barnen lyssnar på en och man känner sig nästan som en vuxen, säger Jonna.

– Och det är bra för att alla får vara med, säger Emelie.

Alice, som går i fyran, tycker att det nya initiativet är bra.

– Vissa har inget att göra på rasten annars. Alla blandas här, man kan hitta nya kompisar och man lär sig nya lekar. Det är kul, säger Alice.

I ett litet förråd inne i skolhuset förvarar ledarna sina västar och namnlappar. Här finns också en pärm med instruktioner för hur de olika lekarna går till, ifall de skulle ha glömt. Att ha tillgång till förrådet stärker deras känsla av att vara ansvarsfulla ledare. På väggen utanför förrådet sitter ett schema som Anneli och Camilla har gjort. Där kan alla se vad som kommer att hända på de olika rasterna den aktuella veckan.

– Vi kör detta fram till jul, och sedan utvärderar vi. Det blir nog så att vi öppnar upp för fler elever som vill leda, säger Anneli.

Foto: Mi Edvinsson

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.