Plan säkerställer kultur i förskolan

Från och med denna höst finns en plan för kultur i förskolan i Östersunds kommun. Kulturombuden fick en inspirerande kickstart med musikern Mia Kempff.

Enligt den nya planen för kultur i förskolan ska förskolans kulturombud, eller annan lämplig pedagog, två gånger om året erbjudas workshops, inspiration och samtal på ämnet kultur. Tanken är att de sedan ska smitta ner sina kollegor och lära dem hur man kan jobba med kultur på ett bra och roligt sätt. Och nog blev det roligt med Mia Kempff.

– Det var klapp, stamp och rytmer på alternativa instrument som kartonger och hemmagjorda skramlor. Det var enkelt och opretentiöst samtidigt som båda hjärnhalvorna fick jobba, säger förskolläraren Kerstin Wikblom.

Oavsett känsla för takt och rytm stod det helt klart att pedagogerna hade roligt tillsammans, vilket också var ett av de budskap som Mia ville förmedla.

Alla 4-åringar ska få uppleva scenkonst

Att alla barn har rätt till kultur står tydligt skrivet i förskolans läroplan. De som jobbar i verksamheten vet nog också att det är lätt hänt att kulturen begränsas till sporadiska aktiviteter. Det är inte ens säkert att  alla barn få uppleva en teaterföreställning under sin tid i förskolan, men nu kommer det att bli annorlunda.

Skärmavbild 2015-12-04 kl. 20.05.00– Alla barn ska det år de fyller 4 får uppleva scenkonst, det är en del av planen. Tack vare våra samarbetsparters Länsteaterföreningen i Östersund, Riksteatern Jämtland/Härjedalen och Region Jämtland/ Härjedalen blir det möjligt att köpa in föreställningar och låta barnen åka buss till teatern, säger Anna Åberg, kultursamordnare i Östersunds kommun.

Kerstin Wikblom vittnar om 4-åringar som i 40 minuter satt tysta som möss i full koncentration när de i början av terminen såg ”Petras prick” med dockteatern Tittut. Fortfarande i december minns barnen upplevelsen och kan referera till den.

Det övergripande målet med förskolans kulturplan är att säkerställa att kulturella värden, konstnärliga uttrycksformer och estetiska lärprocesser blir en del av förskolans vardag och det systematiska kvalitetsarbetet.

Vad säger forskningen?

Varför barn behöver kultur har att göra med mycket mer än konstnärligt skapande. Att jobba med konstnärliga uttryck tränar den kreativitet som barnen behöver i sitt framtida yrkesliv. Tänk jobbannons. Vad brukar det stå? ”Kreativ med förmåga att ta initiativ och lösa problem”. Det är så gott som standard idag.

Forskningen ger svar på varför det är viktigt att ge konst och estetik plats i förskolor och klassrum. Såhär säger Anne Bamford, professor i pedagogik och forskare vid London University of Arts:

 ”Barn som arbetar med konst i någon form får ett bättre kritiskt tänkande. De blir bättre på att samarbeta. De blir mer positiva till skolan och sitt eget lärande, helt enkelt för att de tycker om att vara i skolan.”

 Låter det som pedagogens önskedröm? Anne Bamford säger vidare:

 ”Det handlar inte enbart om att ge estetiska ämne  utrymme på schemat,det handlar även om att tänka utanför den berömda boxen och låta kreativitet och estetik genomsyra alla ämnen.”

Detta är, enligt de indikationer som redan finns på den globala arbetsmarknaden, den moderna arbetsplatsens önskedröm. Så varför tveka om kulturens relevans i förskola och skola?

Hur går pedagogerna vidare?

De som deltog i workshopen fick även diskutera hur de bäst förmedlar dagens innehåll till sina kollegor hemma på förskolan. På Ottfjällets förskola har pedagogerna någonting kul att se fram emot.

– Vi pratade med chefen och vi bestämde att vi skulle få lite tid på ett av våra gemensamma möten. Till mötet ska alla ha med sig ett ”instrument” och så ska de få prova att göra samma övningar som vi gjorde med Mia, säger Kerstin Wikblom.

Kerstin har redan provat några av övningarna med 4- och 5-åringarna. Att klappa sina namn var populärt och barnen hade inga problem att hänga med.

– De älskade det! säger Kerstin.

 Text: Mi Edvinsson

Här finns den nya planen:

Skärmavbild 2015-12-08 kl. 14.30.00

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.