Karneval!

En inledande träff på den egna förskolan och ett genrep i den stora gruppen. Det är allt. Därefter kommer hundratalet femåringar vara redo att sjunga, spela och dansa tillsammans inför en jättestor publik. Det låter otroligt, men i karnevalens tillåtande form är allting möjligt. 

När Mia Kempff kliver in i lekrummet på Bergets förskola är det med självklarhet, ett stort leende och gitarren i handen. Hon startar direkt – det är pang på rödbetan.

Foto: Mi Edvinsson

Hon presenterar sig sjungande och ackompanjerar sig själv genom att spela trumma på bröstet. Det blir stora ögon i cirkeln kring mattan.  Nå, hur är det med femåringarna och förskollärarna här på Bergets förskola – kan de stampa i golvet i takt, såhär? Det kan de, åtminstone förskollärarna Maria Sandell och Ida Svensson, men fötterna är lite försiktiga såhär i början.

Barnen som medmusiker

Mia Kempff är musiker och har tidigare erfarenhet av att jobba med förskolebarn och musikinstrument.  Hon har fått i uppgift att skapa en musikalisk inledning på den länstäckande #LUST14-konferensen med hjälp av kommunens förskolebarn. Femåringar från nio av kommunens förskolor kommer att delta, däribland Bergets förskola på Frösön.

– Jag är ingen pedagog. Jag ser på barnen som medmusiker och skapar en plattform för att spela tillsammans. Barn är grymma! De kan verkligen släppa loss, säger Mia.

Gruppen sitter i ring, sjunger namnsång och får bekanta sig lite mer med Mia.

Foto: Mi Edvinsson

– Vet ni vad en karneval är? frågar hon.

– En fest!

– Vad gör man då för någonting?

– Äter kakor!

Karneval rymmer så mycket

Fast snart kommer barnen på att det nog också finns musik på en riktig karneval. Och karnevalståg är just vad det ska bli på invigningen av #Lust14.

– Jag är en karnevalsnörd! Jag gillar karneval som form för att den är så tillåtande. Syftet är att vara tillsammans och ha roligt, och alla kan vara med på det sätt som de själva vill och kan, säger Mia.

Hon har också ofta använt sig av karnevalståg som ”knep” när hon jobbat med barn som har mycket spring i benen. Att okontrollerat springa runt med instrument i händerna kan lätt leda till krockar och tårar, men om Mia leder tåget får hon barnen att röra sig åt samma håll fungerar och fungerar samtidigt som en broms.

Foto: Mi Edvinsson

Tillit är en förutsättning

Barnen får lära sig en enkel karnevalssång. De härmsjunger, och det går bättre och bättre. De får också välja varsin maracas och prova att spela en rytm tillsammans. Mia öser ut av sin energi och barnen hakar på mer och mer. Snart är alla med på tåget, eller rättare sagt i tåget, som i lekfulla svängar snirklar sig fram över golvet.

Det är imponerande att åstadkomma så mycket på 45 minuter. Dessutom har Mia lagt manken till för att hinna etablera direktkontakt med varje enskild individ innan hon går.

– De måste känna förtroende för mig om de ska våga och vilja vara med i det stora sammanhanget sen, säger Mia.

Tills det är dags ska barnen tillverka varsin egen maracas och öva karnevalssång med hjälp av förskollärarna. Nästa gång de träffar Mia är det genrep tillsammans med cirka 100 andra femåringar i Östbergsskolans sporthall. Då blir det karneval på riktigt!

Foto: Mi Edvinsson

Text och foto: Mi Edvinsson

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.