Kartläggningsmaterial för nyanlända

Sedan 1 januari 2016 är det obligatoriskt att genomföra en kartläggning av nyanlända elevers kunskaper och erfarenheter för att kunna erbjuda dem rätt undervisning och stöd i den fortsatta skolgången.

Så här skriver Skolverket:

Bedömningen ska genomföras så att rektorn kan fatta beslut om placering av en nyanländ elev i årskurs och undervisningsgrupp inom två månader från att hon eller han skrivits in i svenska skolan. Det är elevens kunskaper (som han eller hon har visat vid kartläggningen), elevens ålder och personliga förhållanden i övrigt som ska ligga till grund för det här beslutet. Kartläggningen av elevens kunskaper ska även ligga till grund för planeringen av elevens fortsatta undervisning och hur undervisningstiden ska fördelas mellan ämnena.

Kartläggningsmaterialet hittar du på Skolverkets bedömningsportal och du behöver ingen inloggning för att komma åt det.

För att komma direkt till materialet klickar du här.

För att läsa mer övergripande information från Skolverket klickar du här.

Skolverket har också tagit fram stödmaterial i form av filmer till kartläggningsmaterialet. Anna Kaya på Nationellt centrum för svenska som andraspråk har gjort en spellista dessa. De hittar du här.

Kartläggning_bild

/Janna

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.