Särskilt begåvade elever

Skolverket har tagit fram stödmaterial för alla som träffar och arbetar med särskilt begåvade elever. De har skapat en samlingssida för både stödmaterial, länkar till artiklar om ämnet och inspiration. 

Så här skriver Skolverket på sidan:

Fem procent av eleverna kan räknas som särskilt begåvade. De behöver många gånger andra utmaningar än sina klasskamrater. År 2010 förtydligades skollagen och där står nu att elever som lätt når de kunskapskrav som minst ska uppnås ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling.

De särskilt begåvade eleverna mår bra av att få stora utmaningar utifrån sina styrkor. De behöver lära och diskutera på sin nivå. De behöver också mötas med respekt och acceptans utifrån sina förutsättningar och behov.

Det är inte alltid lätt att uppmärksamma en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan, för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära.

Stödmaterialet består av flera texter som kan läsas en i taget eller flera i följd. Här är texternas teman (klicka på namnet för att öppna och ladda ner pdf):

Det finns också ett antal texter med mer ämnesdidaktiskt stöd som riktar sig till lärare och specialpedagoger.

Lycka till!

/Janna

skolverket

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.