Matematiklyftet

Östersunds kommun deltar i Skolverkets treåriga nationella satsning på utvecklandet av matematikundervisningen, Matematiklyftet. Under 2013/2014 deltog tre grundskolor i Östersunds kommun med 23 lärare. Under 2014/2015 deltar åtta skolor med totalt 63 lärare. 

Upplägg i grundskolan

Enligt Skolverket är matematiklyftet en fortbildning i didaktik för lärare som undervisar i matematik. Syftet är att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen och på så sätt öka elevernas måluppfyllelse. Fortbildningen sker genom kollegialt lärande. Den äger rum lokalt på skolorna och är tätt knuten till lärarnas ordinarie arbete. Allt de läser, diskuterar och planerar prövas sedan i den egna undervisningen.

Det är inte bara matematiklärare som utbildas i matematiklyftet. Rektorer på skolor som deltar går en utbildning genom NCM (Nationellt centrum fr Matematik) och Skolverket. Kommunen utser även handledare som genom Skolverket får en handledarutbildning och en genomgång av den Lärportal som används i arbetet med matematiklärarna på respektive skola.

Lärportalen_malyft

Lär mer om Matematiklyftet här.

Matematiklyftet i förskoleklass och förskola

I nuläget gäller de statsbidrag som utgår för deltagande i matematiklyftet enbart grundskola. Förskoleklass och förskola har dock fri tillgång till den Lärportal som Skolverket och NCM skapat. Den innebär att förskolor och förskoleklasser kan lägga upp arbete utifrån dessa moduler på egen hand. 

Läs mer om förskoleklass här.

Malyft_fklass

Läs mer om förskolan här.

malyft_fsk2

 

För mer information om Matematiklyftet, kontakta: joanna.scheele@ostersund.se

 

/Janna Scheéle

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.