Kärven reser ut i världen

Under två månaders tid varje år vänder barnen på Förskolan Kärven blicken mot andra delar av världen. Kulturveckorna sätter spår i barnens lekar och bidrar förhoppningsvis till ökat intresse och förståelse för andra kulturer.

Varje år gör barnen på Förskolan Kärven en resa till jordens olika världsdelar. Ja, i fantasin förstås. Det började redan för 7-8 år sedan med en kulturdag där man byggde upp olika miljöer i ett stationssystem.

– Vi ville erbjuda barnen att med alla sinnen uppleva något från andra delar av världen där några av våra barn har sina rötter. Här på Kärven har det alltid varit mångkulturellt, säger förskolläraren Eva Kjellander.

Att på en enda dag försöka presentera hela världen var stressigt och inte alldeles lyckat. Med tiden har idén utvecklats till kulturveckor som spänner över två månaders tid, ett koncept som personalen känner sig nöjd med.

Äventyr med efterarbete

Numera ”reser” barnen på Kärven till en ny världsdel med två veckors mellanrum. Alla som klarar av att hänga med får också göra det.

– Även tvååringar kan hänga med ibland. Det fastnar mer i deras medvetande än man tror. Det märker vi på deras lekar, säger Eva Kjellander.

Varje avdelning ansvarar för varsin världsdel vad gäller planering och genomförande av fantasiresan. En stor skillnad mot de ursprungliga kulturdagarna är att barnen nu blir delaktiga på ett helt annat sätt. Barnen på den ansvariga avdelningen blir tilldelade roller – lejon, passkontrollanter, piloter och annat – och utgör en viktig del av upplevelsen för de andra barnen.

Tanken är att resan ska ge en upplevelse för alla sinnen som det sedan finns gott om tid att jobba med efteråt. Olika avdelningar gör olika saker beroende på barnens ålder och intresse. En del får rita och berätta vad de varit med om på resan. Nyfikna frågor om farliga djur kan resultera i egenhändigt tillverkade krokodiler på en flodstrand av spännpapper. Varje avdelning bygger också upp en miljö som anknyter till resan de nyss gjort. Den är öppen för lek tills det är dags för nästa tripp.

 Urvalet en balansgång

Malin Machnow har varit med och planerat dagens resa till Afrika. Grundtanken har varit att bjuda på ett äventyr och göra det så enkelt som möjligt. På resan kommer barnen bland annat att få möta några olika vilda djur eftersom djur oftast intresserar barnen. Men lika viktigt är att visa att det också finns stadsmiljöer, inte bara djungel och savann.

– Vi får akta oss för att låta våra fördomar styra, det kan bli snett. Att jag klär ut mig till massaj kan vara en balansgång eftersom de är en befintlig folkgrupp som bara utgör en pytteliten del av Afrika. Samtidigt måste det ju vara okej att jag klär mig i röda kläder och leker att jag är massaj. I leken är man fri. Vi pratar inte om ”dom” och vi pratar inte om hur folk ser ut, säger Malin.

Eva Kjellander berättar att de alltid försöker få med föräldrar i diskussionen om urval, ifall de har någon som kommer från den aktuella delen av världen.

– Vi frågar vad de skulle vilja berätta om sitt land. Föräldrarna tipsar ofta om lekar och sånger som vi kan lära barnen. Det har hänt att föräldrar har lagat mat som barnen fått smaka och ibland får vi låna klädedräkter, säger hon.

Vidgade vyer

På Förskolan Kärven har det alltid funnits barn från många olika kulturer. Resorna ger dessa barn en självklar arena om de vill visa något från den del av världen där de har sina rötter. Något som märks mycket tydligt är hur kulturveckorna utvecklar barnens lek. Varje ny resa föder tankar och idéer som tar sig uttryck i nya lekar.

Genom att lyfta fram länder, platser och kulturer från jordens alla hörn tror pedagogerna att de hjälper barnen att vidga sina vyer. Torvalla är inte Sverige. Sverige är inte världen. De hoppas också på hoppas också på att öka barnens intresse och förståelse för andra människor med andra levnadssätt.

– Vi vill att barnen ska se att det finns likheter och olikheter, och att det är okej att vara olika, säger Eva Burström Eng.

Text och foto: Mi Edvinsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.