Nätverk för förstelärare

Rekrytering av förstelärare i Östersunds kommun har fortsatt under 2014. Reformen innebär något helt nytt och ovant i den svenska skolans värld. Hur förestelärarens roll ska se ut är inte hugget i sten. Varje huvudman ska utforma ramar för förstelärare, vilket gör att det kan skilja sig från kommun till kommun och från skola till skola.

Utvecklingsgruppens ledare Janna Scheéle startar nu upp ett nätverk för Östersunds kommuns förstelärare i syfte att stötta dem deras nya uppdrag. En första träff med kaffe, mingel och gruppdiskussioner hölls nyligen på Östbergssskolan. På plats fanns också förvaltningschef Annika Källgård som talade om vikten av att förstelärare och rektor på varje skola tillsammans, och skriftligen, definierar uppdraget och gör det tydligt för alla, även kollegorna. Ingen ska behöva undra vad den där försteläraren egentligen gör. Ingen förstelärare ska heller jobba mer än 100 procent.

– Den viktigaste frågan är hur det ni kan, och det ni gör, ska komma andra lärare och elever tillgodo. Det ska vi diskutera här idag, sa Janna Scheéle till de drygt 30 förstelärare som kommit till träffen.

Text och foto: Mi Edvinsson

Foto: Mi Edvinsson

 

Det digitala verktygen Mentimeter användes vid träffen. Janna Scheéle hjälper till. 
 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.