Bland robotar och svetslågor

JP Industri är ett av de lokala företag med koppling till naturvetenskap eller teknik som gärna vill samverka med skolan. Lena Johansson och hennes årskurs 4 på Odenslundsskolan besökte verkstaden och fick uppleva en spännande och svetsdoftande verklighet som gjorde dem väldigt frågvisa.

För JP Industri, som utför legotillverkning av främst maskindelar, är  Odenslundsskolans besök det första sedan de sa ja till att samverka med grundskolan. Igår var halva årskurs 4 här, idag kommer resten. De gula besöksvästarna är stora och guiden Björn Israelsson ännu inte så van vid unga besökare. Han berättar lite kort om företaget och dess historik. Eventuellt sätter han också myror skallen på en del barn med ord som ”legotillverkning” och ”artiklar”. Men det är bara för pedagoger och barn att upphöja sina händer och röster, så får alla begrepp sin förklaring.

Frågvisa barn

Vägen till industrilokalen kantas av glatt hejande män i arbetsbyxor och hörselkåpor. Bortom korridoren öppnar sig slutligen det stora verkstadsgolvet med alla dess märkliga och okända ting. Det blir rundvandring i klunga medan Björn pekar och berättar. Här ligger en motorhuv till en skogsmaskin, det här är fotsteg till Volvos senaste bilmodell…

Foto: Mi EdvinssonMen vad är det som ligger i lådan? Ett gångjärn? Oj, vad stort! Hur mycket kan ett sådant väga? Och vad är det för grejer som ligger på hyllorna här? Lena Johanssons elever visar sig vara väldigt nyfikna och frågvisa. De tittar, känner och klämmer på allt som de får röra vid och det är händer i luften hela tiden. Varför är alla motorhuvarna är röda? Hur fungerar stövlar med stålhätta? Och vad betyder ordet fräsa egentligen? (Det kan ju varken ha med katter eller snoriga näsor att göra?) Vår guide blir bättre och bättre på att förklara på rätt nivå. Ett studiebesök till, och han kommer att vara proffs!

– Jag tror att det är jättebra att göra det här besöket i början av NTA-temat ”Rörelse och konstruktion”. Då får eleverna en bild och har något att tänka ikring, säger NTA-utbildaren Lena Nachmanson som också är med på studiebesöket.

Bättre än dokumentärfilm!

Något som väcker stor fascination är laserskäraren. Barnen kikar in genom de genomskinliga rutorna, ser hur det lyser och gnistrar där inne. Plåten är som en pepparkaksdeg. Det gäller att få ut många figurer med minsta möjliga spill.

– Jag tittar ofta på dokumentära filmer, men att vara här idag är ännu mer spännande, det är ju på riktigt, säger Ville.

En verkstadsarbetare står och knackar loss utskurna delar från avsvalnade plåtar med en liten klubba. Det ser så roligt ut att en pojke frågar om han får prova. Det får han, och snart har alla barn testat att banka med klubban.

Foto: Mi EdvinssonVi går genom monteringsavdelningen där det hänger fullt av verktyg på väggen. En man sätter ihop en truck medan han lyssnar på hårdrock på lagom volym.

– Jobbar det inga tjejer här? frågar Ella.

Björn säger att de har tjejer i verkstaden ibland och att han önskar att det vore fler. Skulle Ella kunna tänka sig att jobba här?

– Ja, kanske. Jag gillar att bygga och sånt. Det är kul, säger Ella.

Sedan besöker vi mätteknikern Stefan i hans rum. Hans jobb är att kontrollmäta olika artiklar för att se så att måtten är exakt som på ritningarna. Barnen får inte bara prova att använda skjutmått, de får även testa den datoriserade mätarmen med sin hårda rubin längst ut i spetsen. Tilde vill veta mer om mätningarna och Stefan plockar fram pärmen med ritningar och förklarar.

Alla nöjda

Lena Johansson är nöjd med studiebesöket och tycker att det är roligt att hennes elever varit så aktiva och frågvisa.

Foto: Mi Edvinsson– Jag tycker att barnen har fått bra svar på sina frågor. De ska få göra en utvärdering efteråt som vi ska återkoppla till nästa gång vi har teknik. Det är barnens frågor som får leda oss in i nästa tekniklektion, säger Lena.

Ludvig har verkligen varit på hugget under hela rundvandringen. Han har gillat maskinerna, laserskäraren, den blå svetsröken – ja allt! När vi till sist står och tittar på den stora roboten som bockar plåt är det mycket som rör sig i hans huvud, och han säger till sin lärare:

– Dra inte med oss på något mer ställe nu, Lena, för då kan inte välja var vi ska jobba sen!

Det är glada och hungriga barn som tar för sig av strömming och kycklingpasta i husets restaurang. Kanske har det slutat regna när det är dags att cykla hem.

Se det härliga bildspelet från dagen!

Text och foto: Mi Edvinsson

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.